середа, 12 жовтня 2022 08:55

Лікарняний у Польщі ‒ хто має право і як оформити

Лікарняний у Польщі ‒ хто має право і як оформити
У Польщі всі легальні працівники мають право оформити лікарняний. Фото: ukrainianinpoland.pl

У Польщі кожен має право на лікарняний. У тому числі легальні працівники з України.

Про те, хто і за яких умов може оформити лікарняний в Польщі, пише видання UKrainianinpoland.

На лікарняний у Польщі мають право усі люди, що легально працюють й платять відрахування на медичне страхування. Вони можуть отримати оплачувану відпустку за станом здоров'я, відпустку для догляду за хворою дитиною. Можна також отримати відпустку для догляду за хворим родичем, якщо він потребує опіки.

"Якщо вам потрібна відпустка з приводу одного з цих пукнтів, ваш роботодавець не має права відмовити. Якщо ж ви працюєте неофіційно, то лікарняний для вас не передбачений", ‒ йдеться у повідомленні.

Щоб оформити лікарняний у Польщі, потрібно насамперед звернутися до лікаря, який має право надати такий документ. Це терапевти, стоматологи, лікарі у шпиталі, в тому числі й у відділі швидкої допомоги SOR, лікарі-фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українцям cплачувати податки в Європі: пояснення юристів

Лікар проводить огляд і приймає рішення щодо надання лікарняного. Видають його в електронному вигляді. Він автоматично потрапляє до системи ZUS. Для того, щоб оформити лікарняний, потрібно мати номер PESEL.

Окрім зарплатні, при оформленні лікарняного передбачені також компенсація 80% від зарплатні, якщо хвороба протікає без госпіталізації.

Якщо хвороба наступила під час вагітності, внаслідок нещасного випадку на роботі, а також у випадках професійних захворювань та в ситуації, коли лікарняний надається для обстежень та маніпуляцій, пов'язаних із донорством, компенсується 100% зарплати. Якщо пацієнт перебуває у шпиталі, компенсація становить 70% від зарплати. А 80% ‒ у випадку лікарняного, виданого для догляду за хворою дитиною чи іншим родичем.

У Польщі немає чітких обмежень щодо терміну лікарняного. Тож ніхто не має права змушувати вас закривати лікарняний. Втім, є деякі нюасни щодо виплат. Так, якщо лікарняний триває до 33 календарних днів, то компенсацію виплачує працедавець і вона має назву "wynagrodzenie chorobowe". Якщо лікарняний вимагається на більший проміжок часу, то у випадку невеликих підприємств (до 20 осіб) компенсацію виплачує безпосередньо ZUS, а для більших (від 20 працівників) – також працедавець. Ця компенсація має назву "zasiłek chorobowy".

У Європі кількість українців зі статусом тимчасового захисту досягла майже 4,2 млн. За місяць з 30 серпня зростання кількості біженців становило 214,3 тис., тоді як за попередні п'ять тижнів – близько 260 тис., повідомляє управління верховного комісара ООН у справах біженців.

Українці, які прибули до Німеччини й оформили тимчасовий захист, мають доступ до безплатних медичних послуг.

Зараз ви читаєте новину «Лікарняний у Польщі ‒ хто має право і як оформити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути