вівторок, 11 жовтня 2011 13:24

Корабельна аварія біля берегів Нової Зеландії призвела до екологічної катастрофи

Корабельна аварія біля берегів Нової Зеландії призвела до екологічної катастрофи

Міністр навколишнього середовища Нової Зеландії Нік Сміт (Nick Smith) назвав ситуацію з розливом нафтопродуктів у узбережжя "найбільшою морською природною катастрофою" в історії країни.

На даний момент з контейнеровоза "Рена", що сів на риф , триває витік палива, за даними на ранок 11 жовтня, в море могло потрапити від 200 до 300 тонн нафтопродуктів - ця оцінка значно перевищує спочатку заявлений обсяг витоку. Відразу після аварії говорилося про попадання в море 20 тонн палива.

Сміт також заявив, що при найоптимістичнішому розвитку подій в море потрапить понад 350 тонн нафтопродуктів. При цьому він констатував, що влада ніяк не можуть завадити цьому процесу. Найгірші ж прогнози пов'язані з варіантом, при якому судно від ударів хвиль розвалиться на частини, і тоді у воду може витекти весь запас палива - близько 1700 тонн. На паливні баки "Рени" були встановлені спеціальні захисні чохли, щоб обмежити витік, проте гарантувати безпеку влада не береться.

Екологи з організації Maritime New Zealand, активно беруть участь у ліквідації наслідків катастрофи, ведуть онлайн-моніторинг ситуації. За їх оцінками, вірогідність повного руйнування судна невелика, проте погодні умови складаються не кращим чином - в морі триває штормове хвилювання і дме сильний вітер. MNZ також опублікувала попередження для суден, що проходять через район лиха про те, що контейнери з борту "Рени" можуть бути віднесені у відкрите море і стати причиною аварії.

Контейнеровоз "Рена" сів на риф 5 жовтня, всі, хто знаходився на борту, були евакуйовані судами, які проходили поруч. У ході операції з нейтралізації наслідків аварії судно-заправник "Авануйа" (Awanuia) зробило спробу відкачати паливний запас з "Рени", проте через складні погодні умови цього зробити не вдалося - екіпаж "Авануйі" відкачав лише близько 10 тонн палива з борту аварійного контейнеровоза. В ході операції заправник отримав невеликі пошкодження, проте після термінового ремонту в порту повинен здійснити нову спробу.

Зараз ви читаєте новину «Корабельна аварія біля берегів Нової Зеландії призвела до екологічної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути