Ексклюзиви
неділя, 16 жовтня 2022 10:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині й ситуація на сході ‒ свіжі карти боїв в Україні

Збройні сили України продовжують активні контрнаступальні дії на Херсонщині.

Українські війська також поступово просуваються у напрямку Кремінної на Луганщині. Про це свідчать нові карти бойових дій в Україні, оприлюднені Інститутом вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що війська РФ 15 жовтня намагалися провести контратаки в районі Новосадового й Терні, що за 17 км від Кремінної.

"Російські воєнні блогери пишуть, що війська РФ відвоювали Торське (14 км на захід від Кремінної). А українські сили маневрували навколо російських позицій біля Торського, щоб просунутися до межі Сватівського району. Російські й українські сили продовжували обмінюватися артилерійським вогнем на лінії Оскіл – Кремінна", ‒ ідеться в повідомленні.

Автор: understandingwar-org
  Бойові дії на Харківщині та Луганщині
Бойові дії на Харківщині та Луганщині

ЗСУ відбили штурми й продовжують укріплювати сили, щоб продовжити рух до Кремінної. Російські сили вважають, що українська армія намагається вийти на трасу Сватове – Кремінна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія підтягує велику кількість резервів до Сватового й Кремінної – Гайдай

У Донецькій області тривають запеклі бої біля Бахмута, Авдіївки та Первомайська.

"Українські війська відбили російські наземні атаки на південному заході від Авдіївки поблизу Первомайського, Невельського й Красногорівки. А також поблизу Мар'їнки, Новомихайлівки й Перемоги на південному заході від Донецька", ‒ зазначають в ISW.

Автор: understandingwar-org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

Посилаючись на російські джерела, аналітики припускають, що загарбники могли пошкодити короткохвильовий ретранслятор, порушивши роботу системи Starlink в районі Бахмут-Соледар.

На півдні, за даними ISW, українська армія 15 жовтня відновила контрнаступ на всій лінії фронту у Херсонській області.

"Численні російські воєнні блогери повідомили, що українські війська почали механізований наступ на російські позиції вздовж усієї лінії фронту між Давидовим Бродом і Дудчанами. Декілька російських джерел стверджували, що українські війська намагалися прорвати російські позиції на північному сході Херсонської області в напрямку Берислава. Ці заяви Росії залишаються непідтвердженими", ‒ зазначають аналітики.

Автор: understandingwar-org
  Карта бойових дій на півдні
Карта бойових дій на півдні

Українське командування поки зберігає інформаційну тишу про ситуацію на цій ділянці фронту.

Масовані обстріли українських міст і мобілізація сотень тисяч резервістів навряд чи допоможуть РФ змінити перебіг війни проти України. Динаміка бойових дій нині явно розвивається на користь України. Про це пише видання The Washington Post.

Війна в Україні загострилася з наближенням зими. Наступні тижні війни стануть вирішальними. Конфлікт балансує на шляху до непередбачуваної нової фази, повідомляє CNN.

Зараз ви читаєте новину «Контрнаступ ЗСУ на Херсонщині й ситуація на сході ‒ свіжі карти боїв в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути