Ексклюзиви
пʼятниця, 04 жовтня 2013 16:34

Колонію, в яку хочуть перевести Павличенка, в'язні охрестили концтабором

Колонію, в яку хочуть перевести Павличенка, в'язні охрестили концтабором
Фото: google.com.ua

Колишній ув'язнений Харківської виправно-трудової колонії № 25, куди, можливо, буде переведений засуджений за вбивство судді Сергій Павличенко, розповів про тортури, які там застосовуються. Про це він повідомив на прес-конференції, скликаній правозахисниками.

"Дійсно 25 колонію можна назвати концтабором або навіть гірше концтабору", - сказав екс-ув'язнений Микола.

За його словами, в перший день перебування в колонії в присутності першого заступника начальника В'ячеслава Попова його закинули в лазню і роздягли догола. "Їх п'ять осіб мене просто там вбивали, а перший зам це все спостерігає ... Потім, коли ти лежиш на животі, тобі розсовують ноги, підходить бригадир, у прапорщика (а міліція на це все дивиться) бере палицю і по саму рукоятку тобі всуває в задній прохід. Самі уявляєте, коли ти її відчуваєш аж у кадик", - розповів Микола.

Крім того, за словами колишнього ув'язненого, у штрафному ізоляторі, для ув'язнених немає елементарних засобів гігієни - зубної пасти, щіток і туалетного паперу. Також засудженим доводиться користуватися одними верстатами з ВІЛ- інфікованими і працювати по 16 годин на день 7 разів на тиждень за пачку цигарок або чай.

Разом з тим, за словами Миколи, ув'язненим забороняли спілкуватися з представниками омбудсмена і Єврокомісією. "У 2012 році Єврокомісія приїжджала, вони ходили ... там все так зроблено, що в кожній камері вони (адміністрація колонії - ред.) садять людину свою, при якій ти не зможеш сказати (про тортури - ред.)", - розповів він.

При цьому, за його словами, адміністрація колонії підміняє анкети, які заповнюють ув'язнені для омбудсмена, вже готовими.

Микола також розповів, що під час виборів ув'язнених змушують голосувати за певного кандидата. "З приводу виборів ... Помічник адміністрації заходить в локальний сектор, там, де стоїть 200-300 чоловік і каже: "Якщо проголосуєте за Юльку - ви*бу кожного". Я якщо треба, цих засуджених знайду, вони підтвердять, " ... не дай бог хтось за Януковича не проголосує", - процитував колишній в'язень помічника адміністрації колонії.

При цьому він розповів, що у всіх катуваннях беруть участь помічники адміністрації: завгоспи, бригадири, коменданти, яких ув'язнені називають "козлами", які отримують "зелене світло" від керівництва колонії для подальших дій.

"Всі ми розуміємо, що там є начальник колонії Фірний Віктор Григорович, все що там відбувається - не без його відома. Він не бере участі в цьому беззаконні, але бере участь перший заступник. Але знову ж, перший заступник не може діяти від себе, кожен день затягувати когось в кабінет і гвалтувати кийком там ... прізвище його Попов В'ячеслав Миколайович", - зазначив колишній ув'язнений.

Як повідомлялося, Сергій Павличенко намагався покінчити із собою після того, як дізнався, що розподілений для відбування покарання в Харківське управління виконання покарань.

Зараз ви читаєте новину «Колонію, в яку хочуть перевести Павличенка, в'язні охрестили концтабором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути