Ексклюзиви
середа, 22 березня 2023 16:48

Колишньому голові Фонду держмайна оголосили підозру: перші подробиці

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру колишньому голові Фонду державного майна Дмитру Сенниченку.

Його вважають організатором злочинного угрупування, яке протягом 2019-21 років заволоділо понад 500 млн грн державних підприємств ‒ Одеський припортовий завод і Об'єднана гірничо-хімічна компанія. Про це повідомили Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура у Facebook.

Автор: kmu.gov.ua
  Дмитро Сенниченко очолював Фонд державного майна у 2019-22 роках.
Дмитро Сенниченко очолював Фонд державного майна у 2019-22 роках.

За версією слідства, Сенниченко на початку 2020 року домігся обрання лояльних членів наглядової ради, які погодили призначення потрібної людини директором ОПЗ.

Підозрювані ‒ Сенниченко, його наближена особа, два виконувача обов'язків директора ОПЗ у різний період і два неназваних бізнесмени ‒ з травня 2020 року до жовтня 2021 року незаконно, за версією НАБУ, продовжували дію додаткових угод з підконтрольними компаніями про переробку газу в карбамід та аміак у збиток заводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд обрав колишньому міністру майже 10 млн грн застави

Пізніше вони провели конкурсний відбір нового постачальника сировини, але після перемоги сторонньої компанії результати скасували.

Замість цього був підписаний новий договір з потрібною компанією, яка погодилася працювати із заводом на старих умовах.

Слідство упевнене, що конкурс зірввали навмисно, щоб мати можливість надалі привласнювати гроші.

Другий епізод стосується Об'єднаної гірничо-хімічної компанії.

Сенниченка звинувачують у призначенні лояльного в.о. директора, який протягом 2020-21 років уклав чотири контракти про продаж титановмісної сировини (ільменітового концентрату) із чеською компанією, підконтрольною раднику голови Фонду, за заниженими цінами.

Руду перепродали за ринковими цінами, врешті-решт її поставили підприємствам з Росії і на територію тимчасово окупованого Криму.

Серед підозрюваних: Сенниченко, наближено до нього особа, радник, два в.о. директора "Одеський припортовий завод" (у різні періоди), в.о. керівника "Об'єднана гірничо-хімічна компанія", два власники ТОВ – переможця аукціону на ОПЗ; дві фізичні особи – співучасники злочину.

Колишнього в.о. директора ОПЗ і радника Сенниченка затримали, одному підозрюваному вручили підозру без затримання. Решта семеро осіб, зокрема Сенниченко, отримали підозри заочно.

Верховна Рада звільнила Дмитра Сенниченка з посади голови Фонду державного майна у лютому минулого року. Він очолював відомство з вересня 2019 року.

У вересні парламент призначив головою Фонду Рустема Умєрова.

Зараз ви читаєте новину «Колишньому голові Фонду держмайна оголосили підозру: перші подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути