пʼятниця, 17 червня 2022 16:03

Колишній генерал СБУ міг "зливати" росіянам дані про ЧАЕС

Колишній генерал СБУ міг "зливати" росіянам дані про ЧАЕС
Андрія Наумова затримали 7 червня у Сербії. Фото: "Схеми: корупція в деталях"

Колишній начальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов міг збирати і передавати російським спецслужбам дані, що становлять державну таємницю.

Про це повідомила "Радіо Свобода".

Зокрема, щодо систем безпеки зони відчуження Чорнобильської атомної електростанції, повідомили у Державному бюро розслідувань.

ДБР розслідує кримінальне провадження за фактом можливої державної зради Наумова.

"Який, обіймаючи посаду керівника державного підприємства, що забезпечує діяльність зони відчуження ЧАЕС, та в подальшому, керівну посаду в Службі безпеки України, збирав відомості щодо функціонування систем безпеки зони відчуження та іншу інформацію конфіденційного характеру", - повідомили правоохоронці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборону ОПЗЖ відтягнули, журналістів на суд не пустили

До приходу в СБУ Наумов керував держпідприємством "Центр організаційного-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження".

Він - фігурант низки журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці.

Ще у статусі начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ фігурував в розслідуванні журналістів про елітне майно, неспівставне з офіційними доходами держслужбовця.

У справі щодо Наумова ДБР обшукала осіб, "які можуть бути причетними до збирання та передачі іноземній державі, іноземній організації або ïx представникам відомостей, що становлять державну таємницю".

ДБР встановлює всі обставини кримінального правопорушення та осіб, які можуть причетними до співпраці з спецслужбами та окупаційними військами країни агресора.

10 червня ЗМІ повідомили, що у Сербії заарештували Наумова, який очолював головне управління внутрішньої безпеки СБУ. Інкримінували незаконний обіг цінних матеріальних активів.

Із Наумовим затримали контрабандиста Олександра Акста. Той перебуває у санкційному списку РНБО. У машині виявли €600 тис, $125 тис.

У квітні президент Володимир Зеленський звинуватив у зраді й позбавив звання генерала Наумова та ексначальника УСБУ в Херсонській області Сергія Криворучка.

Торік Наумов фігурував як жертва замаху на вбивство, замовлене ще одним високопосадовцем СБУ, повідомляло відомство.

Зараз ви читаєте новину «Колишній генерал СБУ міг "зливати" росіянам дані про ЧАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути