понеділок, 05 вересня 2011 13:01

Спецтема: Війна у Лівії

Китай збирався постачати зброю військам Каддафі в обхід санкцій ООН?

Китай збирався постачати зброю військам Каддафі в обхід санкцій ООН?

Китай планував поставляти зброю силам лівійського лідера Муаммара Каддафі в обхід санкцій ООН. Відповідні висновки зробив журналіст канадського видання The Globe and Mail на підставі документів, що опинилися в його розпорядження.

Згідно з документами, збройні держкомпанії Китаю були готові поставити силам Каддафі зброю і боєприпаси загальною вартістю 200 мільйонів доларів в кінці липня. Поставляти озброєння прихильникам лідера Джамагирії Китай мав намір за посередництва Алжиру і ПАР. Цю інформацію виданню підтвердили представники Національної перехідної ради (НПС) Лівії.

За словами начальника військового комітету НПС Омара Харірі, інформація в документах пояснює появу у військ Каддафі нового озброєння.

"Майже напевно це зброя була поставлена і використовувалося проти нашого народу", - сказав Харірі після вивчення документів.

Знайдені папери докладно описують поїздку лівійської делегації в Китай 16 липня. У ході візиту представники силових відомств Лівії провели переговори з трьома китайськими збройними компаніями - China North Industries Corp. (Norinco), China National Precision Machinery Import & Export Corp. (CPMIC) і China XinXing Import & Export Corp.

Серед зброї, яка китайська сторона була готова поставити Лівії, значилися у тому числі різні ракети і ракетні установки. Як припускає The Globe and Mail, зокрема китайські зброярі могли запропонувати Каддафі ракети QW-18 класу земля-повітря. За своїми характеристиками така ракета порівнянна з американською системою "Стінгер" і здатна вразити військовий вертоліт чи літак.

Чотирьохсторінкових документ журналіст The Globe and Mail виявив в смітті в районі Баб-Аккарі в Тріполі, де проживали прихильники Муаммара Каддафі. Представники НПС підтвердили справжність угоди, вказавши на наявність на бланках друку Департаменту поставок Лівії та стандартне оформлення тексту.

МЗС Китаю, за даними Agence France-Presse, інформацію про постачання військ Каддафі зброєю категорично спростував. Представники Алжиру і ПАР публікацію канадського видання коментувати відмовилися. Варто відзначити, що всі три країни висловили протест проти втручання військ НАТО у громадянську війну в Лівії, однак ембарго на постачання зброї силам Каддафі підтримали.

Тим часом The New York Times наводить слова представника НАТО в Бельгії, який поставив під сумнів можливість поставок Китаєм зброї Каддафі. Представники ООН також зазначили, що в їх поле зору ніякі угоди між Китаєм і прихильниками лівійського лідера не потрапляли.

Зараз ви читаєте новину «Китай збирався постачати зброю військам Каддафі в обхід санкцій ООН?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути