Ексклюзиви
понеділок, 30 жовтня 2006 14:37

Ізраїль заборонив в"їзд до країни російському дипломатові через підозру у шпигунстві

Два тижні тому, на зустрічі в Москві, президент Росії Володимир Путін повідомив прем"єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта, що посилає до Ізраїлю людину, яка очолить Центр російської культури і науки. Проте тепер стало відомо, що Служба загальної безпеки (ШАБАК) заборонила в"їзд до Ізраїлю російському дипломатові, доктору Олександру Крюкову, 53 роки, стверджуючи, що він офіцер розвідки.

У ШАБАКу побоюються, що доктор Крюков продовжить працювати в Ізраїлі як агент російських розвідслужб під дипломатичним прикриттям. Крім того, існує побоювання, що Центр російської культури займатиметься зовсім не тільки культурою, будучи зручною базою для вербування шпигунів і агентів впливу серед нових репатріантів.

Державні джерела виразили незадоволеність рішенням ШАБАКа, заявивши, що це може викликати серйозний дипломатичний скандал між Ізраїлем і Росією, який призведе до того, що росіяни заборонять діяльність ізраїльських офіційних представників на території Росії.

Прохання про видачу службового паспорта Крюкову, який посідатиме посаду першого секретаря російського посольства, російський МЗС направив ізраїльському вже кілька тижнів тому. Ізраїльський МЗС, як завжди, передав це прохання в ШАБАК. Після перевірки прохання в ШАБАКу заявили, що з інформації, що є у них, виходить, що Крюков є дипломатом на службі російської розвідки. Співробітники ШАБАКа стверджують, що Крюков прибуває до Ізраїлю, щоб займатися шпигунством, і тому впускати його в країну не можна.

Крюков вивчав іврит в інституті Азії й Африки при МДУ ще в радянські роки. Тоді цей інститут був однією з "теплиць" КДБ. Одним з однокурсників Крюкова був Олександр Ломов, який очолював мережу КДБ в Ізраїлі і втік до США разом з дружиною в результаті сумісної операції "Мосада" і ЦРУ, видавши немало радянських агентів, які діяли в Ізраїлі.

Крюков щорічно приїжджав до Ізраїлю ще до відновлення дипломатичних відносин. Це робилося в рамках делегацій радянсько-ізраїльської дружби на запрошення ізраїльської компартії.

Пізніше, на прохання "Єврейської агенції" ("Сохнут"), він читав лекції майбутнім репатріантам, а зараз активно співробітничає з Центром ізраїльської культури в Москві. Крюков багато років є провідним викладачем івриту й івритської літератури в інституті, а свій докторат писав на тему ізраїльської пропаганди в ізраїльських ЗМІ, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль заборонив в"їзд до країни російському дипломатові через підозру у шпигунстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути