неділя, 18 листопада 2012 07:27

Ізраїль обстрілює сектор Газу — 45 жертв, 450 поранених

Ізраїль обстрілює сектор Газу — 45 жертв, 450 поранених
ФОТО: ua.euronews.com

Екстрене засідання міністрів закордонних справ країн-членів Ліги арабських держав (ЛАГ) у Каїрі рішуче засудив дії Ізраїлю в секторі Газа і ухвалило рішення про перегляд своїх відносин з Ізраїлем, повідомили зарубіжні ЗМІ.

Міністри країн ЛАГ домовилися, що слід переглянути свою ініціативу, відому як "мир в обмін на землі", висунуту ще в 2002 році. Вона передбачає дипломатичне визнання Ізраїлю і забезпечення миру в обмін на виведення Ізраїлем своїх військ з окупованих арабських територій.

На нараді було підкреслено, що слід переглянути "корисність дотримуватися зобов'язань арабських країн в області мирної ініціативи як стратегічного вибору".

Разом з тим, як заявив журналістам один з арабських дипломатів, це не стосується мирних договорів, раніше укладених з Ізраїлем Єгиптом і Йорданією.

Генеральний секретар ЛАГ Набіль Аль-Арабі має намір в неділю відвідати сектора Газу, щоб "продемонструвати солідарність з палестинським народом".

Як повідомив журналістам у неділю заступник радника президента США з національної безпеки Бен Родс, президент Барак Обама і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху знаходяться в постійному контакті і вважають за необхідне домогтися деескалації напруженості в регіоні.

Однак Б. Родс підтвердив позицію Вашингтона, викладену раніше: "Ми вважаємо, що головною причиною конфлікту стали ракетний обстріл Ізраїлю з сектора Газа".

"Ми вважаємо, що в Ізраїлю є право на самооборону, і він візьме самостійне рішення, що стосується його тактики у зв'язку з цим", - підкреслив він, відповідаючи на запитання про можливості наземної операції Ізраїлю в секторі Газа.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус має намір в неділю відвідати Єрусалим, Тель-Авів і палестинські території для пошуку можливого дипломатичного вирішення конфлікту, повідомило АФП. Він планує зустрітися з головою Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом.

Тим часом, за повідомленнями, вранці в неділю Ізраїль продовжив наносити авіаційні і артилерійські удари по сектору Газа.

Кораблі ВМС Ізраїлю інтенсифікували артобстріл території, журналісти зафіксували не менше шести залпів корабельних знарядь за 20 хвилин.

Ізраїльська авіація завдала удару по медіа центру в Газі, в результаті є постраждалі.

Протягом суботи в результаті ударів ізраїльської авіації загинули 16 палестинців, таким чином, кількість жертв ізраїльських ударів по Газі перевищило 45 людей, серед них - шестеро дітей, більше 450 палестинців отримали поранення.

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, який перебуває в Каїрі, заявив, що "рано чи пізно буде пред'явлений рахунок за вбивства в Газі беззахисних дітей".

Президент Єгипту Мохаммед Мурси на прес-конференції в Каїрі після переговорів з Р.Т.Ердоганом заявив, що є підстави говорити про швидке припинення вогню між Ізраїлем і бойовиками угрупування ХАМАС в секторі Газу, проте "немає жодних гарантій".

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль обстрілює сектор Газу — 45 жертв, 450 поранених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути