четвер, 04 травня 2023 15:01

Ізоляція РФ, тиск на росіян і вироки: Зеленський виступив у Нідерландах

Ізоляція РФ, тиск на росіян і вироки: Зеленський виступив у Нідерландах
Президент України Володимир Зеленський звернувся до членів Палати представників і Сенату Нідерландів. Фото: скріншот з відео

Нідерланди захищають свободу, захищають верховенство права, захищають демократію, захищають Європу і наш із вами спосіб життя.

Життя вільних людей, але вільних не через неволю для когось іншого, а завдяки людським правам і повазі для всіх. Про це у своєму зверненні до членів Палати представників і Сенату Генеральних Штатів Нідерландів заявив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, було б логічно визначити інші речі, щодо яких зможемо підбити підсумки за рік.

"Речі, важливі як для України, так і для Нідерландів, усієї Європи та кожного у світі, хто цінує свободу й життя так само, як ми з вами", – сказав президент.

Зеленський назвав три головні пункти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський у Гаазі: ми всі хочемо бачити тут іншого Володимира

"Перший. Українці об'єднані прагненням перемоги. Але це не лише наше бажання відвоювати своє. І ми точно не хочемо взяти чуже. Ми хочемо знищити підлість, із якою прийшла держава-терорист. Санкції – так. Ізоляція Росії – так. Раціональний тиск на громадян Росії, щоб вони шукали, як змінити режим у своїй країні, – так.

Вироки за терор – так. Універсальні норми для всіх юрисдикцій, щоб конфіскувати російські активи й використати їх для компенсації збитків від агресії, – так", – наголосив він.

У другому пункті Зеленський нагадав, що улітку цього року Європа матиме історичну можливість раз і назавжди перекрити кисень російському реваншизму.

"Липневий саміт НАТО – це той час і формат, який дає змогу усунути безпекову невизначеність у Європі. Україна має отримати рішення щодо алгоритму приєднання до Альянсу. Зрозуміло, що не можемо вступити в НАТО, поки триває війна. Але усунути безпекову невизначеність можна й треба зараз – це політичне рішення", – зазначив глава держави.

Зеленський пояснив, що Росія має побачити, що безпека України неминуче буде гарантована, щоб почати усвідомлювати себе, Росію, лише у власних кордонах.

І третій пункт, за словами Зеленського, це оборона – це люди. Люди, які мають зброю. Що потужніша зброя й далекобійніший вогонь, то більше життів рятується від ворожих ударів.

Зокрема, справді цінувати життя та зберігати оборонні табу між союзниками, які повинні захищати життя, – це очевидна суперечність.

"Тож що довше зберігаються табу щодо зброї, то більше наших воїнів віддають життя, щоб витягнути оборону, коли зброя недостатньо потужна чи далекобійна", – наголосив президет України.

Президент України Володимир Зеленський після візиту до Фінляндії ввечері 3 травня прибув до Нідерландів.

У четвер, 4 травня, у Зеленського запланована зустріч з прем'єр-міністром Марком Рютте, повідомляє NOS.

Це перший візит Зеленського до Нідерландів як президента України. За інформацією нідерландської телерадіомовної корпорації, український лідер летів урядовим літаком Нідерландів.

Зараз ви читаєте новину «Ізоляція РФ, тиск на росіян і вироки: Зеленський виступив у Нідерландах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути