Ексклюзиви
неділя, 06 січня 2013 10:37

"Іди, кукурікати!" - Підсудні на адресу жертви зґвалтування міліцейським кийком
8

Фото: Фото: Тетяна Заровна

На проведеному 4 січня в Донецьку черговому судовому засіданні в шокуючій справі про зґвалтування на опорному пункті міліції підсудні дали свої свідчення. Дільничний Руслан Сутковий, його начальник Олег Заєць і солдат-контрактник Вадим Чижков вважають себе не винними.

Підсудні відчували себе набагато впевненіше жертви. Не заперечуючи, що Михайлу Бєлікову заподіяні тяжкі тілесні ушкодження, вони стверджували, що він порвав собі товсту кишку, зламав ребро і травмував внутрішні органи по дорозі з міліції додому або будинку.

Всього у справі 6 потерпілих, включаючи місцевих жителів, які були побиті співробітниками Петровського райвідділу міліції в різний час.

- Привід у цих людей для обмови, природно, був - адже я їх свято зіпсував, - сказав Вадим Чижков. Так він пояснив, чому відразу декілька затриманих його нарядом за розпивання пива, заявили, що Чижков бив їх кийком.

А щодо солдата внутрішніх військ, який дав суду свідчення проти Чижкова цей підсудний заявив, що той сам бив затриманих - тому обмовляє.

Підсудний Руслан Сутковий теж заявив суду, що потерпілі брехуни. Залишаючи опорний пункт, вони всі були здорові, так як "пішли своїми ногами".

А Бєліков, за словами дільничного, чорнить його, щоб не відповідати за зламаний палець. При затриманні Бєліков нецензурно висловлювався і був не тверезий, до того ж у нього в кишені виявився складений складаний ножик.

Як пояснили підсудні, наручники застосували через те, що Бєліков був небезпечний. Коли його заштовхували в машину, він вдарив Суткового по вказівному пальцю.

- Палець опух, я ледве не втратив свідомість, - повідомив Руслан Сутковий суду, - Я на біль реагую сильно, можу навіть знепритомніти.

На опорному пункті, як пояснив Сутковий, він попросив курсантів вийти з приміщення, оскільки боявся, що агресивний Михайло Бєліков "їх порве". Дільничний провів з буяном профілактичну бесіду наодинці. Після чого відпустив порушника навіть без складання протоколу.

- Він як жеребець, як кінь вибіг з дільниці. Може, коли він додому прийшов п'яний, йому дружина дала качалкою?! - Пояснив походження інвалідності у Бєлікова третій підсудний - Олег Заєць.

Заєць заявив, що вся родина потерпілого Бєлікова йому знайома "по роботі", як порушники громадського порядку.

- Неодноразово я зупиняв ... Ось і цього Артурчика - он він сидить, - сказав Заєць, вказуючи рукою на сидячого в залі Альберта Леонова.

- Я не Артур! - Сказав на це брат потерпілого Альберт Леонов.

- Чмо, сиди мовчки! - Звернувся підсудний Сутковий до Леонова.

Підсудні досить зухвало поводилися по відношенню до потерпілого і його сім'ї. Зверталися до них виключно на "ти". Нишком сміялися. Родички підсудних кидали принизливі репліки на адресу Михайла Бєлікова, називали його "зіркою", пропонували перевірити "де він шлявся".

Коли свідчення суду давав Заєць, потерпілий Бєліков почав задавати питання, але не зміг завершити розпочате, рознервувався і вийшов із залу. У цей час йому вслід Сутковий і Заєць кілька разів виголосили фразу: "Іди, кукурікати!".

Як відомо, в тюремному середовищі жертв мужолозтва називають опущеними або півнями. Таким чином, підсудні намагалися зайвий раз принизити жертву.

Після допиту підсудних в суді виступили двоє їхніх колег з Кіровського і Петровського райвідділів міліції міста Донецька. Вони охарактеризували начальника дільничних Олега Заєця і дільничного Руслана Суткового як зразкових міліціонерів.

- Сутковий - особистість, жодного разу не бачив з його боку агресії, п'яним не бачив, він своїм прикладом показував, як необхідно вести себе в різних ситуаціях, він поважав громадян, - розповів суду свідок - дільничний Сергій Супрун.

- Сутковий відповідальний, спокійний, ввічливий, акуратний. Заєць - з числа найбільш досвідчених дільничних, це обчислювальний центр, професіонал, якому немає рівних, - сказав співробітник  міліції Олег Біба.

Нагадаємо, 39-річного Михайла Бєлікова затримали 17 червня на автостанції за розпивання пива. Побили і закували в наручники, від яких на зап'ястях були синці. Як показали рядові члени міліцейського патруля, наручники на Бєлікова були надіті за наказом дільничного Суткового. За його ж ініціативою, як стверджує звинувачення, затриманого били і катували на опорному пункті за допомогою гумового кийка. А начальник дільничного Олег Заєць настійливо радив жертві забути про те, що трапилося "щоб самому не було соромно".

Зараз ви читаєте новину «"Іди, кукурікати!" - Підсудні на адресу жертви зґвалтування міліцейським кийком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

125

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути