неділя, 30 жовтня 2022 14:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Хотіли приховати атаку на кораблі ‒ аналітики пояснили, навіщо росіяни палили шини у Севастополі

Хотіли приховати атаку на кораблі ‒ аналітики пояснили, навіщо росіяни палили шини у Севастополі
Аналітики кажуть, що росіяни спеціально палили шини у Севастополі 29 жовтня, щоб відвернути увагу від атаки на кораблі. Фото: twitter.com/GeoConfirmed

Росіяни спеціально палили шини у Севастополі 29 жовтня, щоб відвернути увагу від ударів по кораблях Чорноморського флоту.

Дим у місті не був пов'язаний із військовими навчаннями, як про це розповідала окупаційна влада Севастополя. Про це йдеться у розслідуванні OSINT-спільноти GeoConfirmed в Twitter.

У місцевих пабліках під час атаки на військові кораблі РФ 29 жовтня публікували фото густого чорного диму, що здіймався вгору. Окупаційна влада пояснювала це військовими навчаннями. Пропагандисти навіть оперативно відзняли відповідний відеоролик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ISW назвав вибухи в Севастополі "стриманою відповіддю" України

Дослідники підтверджують, що військові "на навчаннях" справді палили шини, але це було нелогічно, зважаючи на удар по флоту неподалік.

"Але навіщо вам навчання з купою диму, коли ваш флот атакували? Єдина причина, через яку ви це зробите, ‒ відвернути увагу від атак", ‒ зазначають аналітики.

Вони нагадують, що того ж дня так звана "влада" Севастополя закликала жителів не тиражувати фото і відео роботи ППО, щоб "не допомагати ворогові". У місті також ввели заборону на публікацію відео з камер спостереження.

Уранці 29 жовтня псевдовлада Криму повідомила про "атаку дронів" на кораблі в акваторії Севастопольської бухти. Водночас заявила, що атаки БПЛА начебто "відбивають судна ЧФ Росії" й "жодні об'єкти не вражені". Окупанти казали, що "ситуація під контролем".

У Севастопольській бухті 29 жовтня було уражено щонайменше три кораблі РФ. Там надводні безпілотники USV фактично прорвали оборону окупантів. Про це йдеться в розслідуванні спільноти GeoConfirmed, результати якого опублікували у Twitter. Проаналізувавши багато відео, опублікованих очевидцями, OSINT-дослідники підтвердили, що росіяни намагалися збити безпілотники з двох різних позицій. Зокрема стріляли з вертольота.

Зараз ви читаєте новину «Хотіли приховати атаку на кораблі ‒ аналітики пояснили, навіщо росіяни палили шини у Севастополі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути