Ексклюзиви
середа, 04 січня 2023 11:26

Спецтема: Війна Росії проти України

"Бавовна" на Донеччині стала однією з найсмертоносніших для армії Путіна в Україні – NYT

"Бавовна" на Донеччині стала однією з найсмертоносніших для армії Путіна в Україні – NYT
Диктатор Володимир Путін контролює воєнні дії в Україні, але критика на його адресу після "бавовни" у Макіївці з боку громадян РФ не послідувала. Фото: facebook.com/MIDRussia

Удар по училищу в окупованій Макіївці на Донеччині, де розквартировувалися російські мобілізовані, став однією з найбільших військових втрат Росії від початку повномасштабного вторгнення в Україну.

По згаданій будівлі Збройні сили України вгатили в ніч на 1 січня. Масштаби втрат російської армії оцінило видання The New York Times.

"Поки Росія зважувала одну зі своїх найбільших військових втрат з моменту вторгнення в Україну, початковий спалах гніву почав спадати за знайомою схемою, зосереджуючись на Заході та на "некомпетентних чиновниках". Але не на тому, хто контролює воєнні дії: президенті Володимир Путін", – йдеться у матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони РФ призначило "винуватців" знищення мобілізованих в Макіївці

Журналісти зазначили, що родичі загиблих та зниклих безвісти мобілізованих все ж зібралися на акцію протесту у російській Самарі, звідки були більшість мобілізованих.

Вони розмахували прапорами РФ, збирали допомогу для родичів та закликали до помсти. Проте на мітингу не пролунало жодної критики на адресу президента Росії. Так само уникають критики керівництва у соцмережах.

Експерти вважають, що швидкість, з якою міноборони РФ визнало втрати в Макіївці, свідчить про те, що Кремль "намагається контролювати наратив і не допустити, аби він підживлював широке соціальне невдоволення".

У новорічну ніч завдяки точному удару Збройних сил України у Макіївці вдалося ліквідувати близько 400 мобілізованих росіян. Ще близько 300 загарбників дістали поранення різного ступеня тяжкості, повідомили у ЗСУ.

Зазначалося, що російські солдати дислокувалися в будівлі місцевого професійно-технічного училища №19, куди і поцілили наші захисники.

Спочатку Росія офіційно підтвердила загибель лише 63 військових. Згодом міноборони країни заявило, що кількість загиблих у Макіївці зросла до 89.

У розвідці Великої Британії пояснили, чому цей удар приніс росіянам такі значні втрати. На думку експертів, причина у непрофесійності військових РФ.

Інцидент у Макіївці – це найбільша одноразова втрата російських військ, яку визнало міноборони Росії за весь час великої війни. Відомство повідомляє, що удару нібито завдали шістьма реактивними снарядами системи залпового вогню HIMARS.

Зараз ви читаєте новину «"Бавовна" на Донеччині стала однією з найсмертоносніших для армії Путіна в Україні – NYT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути