Ексклюзиви
пʼятниця, 01 вересня 2023 11:15

Спецтема: Війна Росії проти України

ГУР розкрило подробиці атаки по аеродрому в Пскові

Атаку по російському аеродрому "Хрести" у Пскові, унаслідок якої постраждали літаки Іл-76, здійснили з території Росії.

У результаті удару два літаки були знищені і ще два серйозно пошкоджені, заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов виданню The War Zone.

"Ми працюємо з території Росії. У верхній частині літака розташовані паливні баки вантажних літаків і важлива частина лонжерона крила, які і стали метою атаки дронів", – сказав він, не уточнивши, чи була атака здійснена співробітниками ГУР, чи російськими партизанами.

Буданов також відмовився повідомити, які саме дрони і в якій кількості використовували проти РФ.

Водночас видання продемонструвало знімок екрану з інфрачервоної камери одного з дронів, використаних в атаці.

Автор: ГУР
  Знімок екрану з інфрачервоної камери одного з дронів, використаних в атаці
Знімок екрану з інфрачервоної камери одного з дронів, використаних в атаці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали деталізовані супутникові знімки атаки на аеродром у Пскові

"На знімку, наданому джерелом ГУР, видно безпосередній результат одного з ударів: він потрапив у те ж місце, де два літаки отримали пошкодження. Пальне на борту, можливо, було причиною того, що два інших борти повністю згоріли. Але ми можемо припустити, що метою була та ж сама критична область", – зазначає видання.

Там припускають, що бомби скинули з дрона під місцевим диспетчерським контролем, якщо тільки джерело зображення не виступало в якості наглядового дрона для реєстрації удару. Це відповідає коментарям Буданова про те, що удар завдали з території Росії. Ймовірно, дуже близько до бази, а не з використанням автономних дронів дальньої дії.

"ГУР спеціально націлилося на ці літаки, бо вони знаходяться в робочому стані і використовуються для перевезення військових вантажів і десантників з ВДВ. Передбачається, що на базі знаходилися близько 20 Іл-76 і якщо вірні твердження про те, що чотири транспорту були пошкоджені, це становить значну частину місцевого флоту", – додав Буданов.

Ще однією можливою причиною нападу на цю базу було те, що її оборона не така надійна, як на базах російських бомбардувальників, котрі піддавалися неодноразовим атакам.

Російські Іл-76 використовують для транспортування особового складу окупантів та їхньої техніки. Цей тип літаків постійно базується на аеродромі Пскова. Літаки звідти застосовує 76-а гвардійська десантно-штурмова дивізія армії РФ (вона ж – "псковська дивізія"), одна з тих, що брала участь у захопленні Бучі на початку повномасштабного вторгнення.

Іл-76 призначений для транспортування техніки та вантажів різного призначення. Літак здатен доставляти, залежно від модифікації, вантажі максимальною масою 28-60 т на відстань 3600-4200 км з крейсерською швидкістю 770-800 км/год.

У ніч проти 30 серпня стало відомо про вибухи у Пскові РФ на аеродромі військових літаків "Хрести". Також вибухи пролунали у Брянську і Тулі.

Мер Москви заявив про атаку безпілотників на столицю РФ. У Пскові пошкоджень зазнали літаки Іл-76.

Під час атаки дронів позаминулої ночі, зафіксованої в різних областях Росії, сили та засоби протиповітряної оборони росіян не змогли збити безпілотники, які на аеродромі "Псков" знищили кілька військово-транспортних літаків Іл-76. Ці БПЛА лишилися не поміченими через зосередження росіянами ППО на прикритті в основному Москви, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

За уточненими даними, у російському Пскові внаслідок атаки безпілотників серйозних пошкоджень зазнали шість літаків Іл-76. Зокрема, два літаки згоріли повністю, ще чотири суттєво пошкоджено.

31 серпня вночі російське місто Псков вдруге атакували безпілотники. Жителі повідомляли про автоматні черги та гучні вибухи.

Зараз ви читаєте новину «ГУР розкрило подробиці атаки по аеродрому в Пскові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути