вівторок, 24 січня 2023 19:33

Спецтема: Війна Росії проти України

F-16 для України: у ЗСУ зробили заяву щодо підготування пілотів

F-16 для України: у ЗСУ зробили заяву щодо підготування пілотів
Для опанування літаків F-16 за гарного сценарію потрібно півроку. Фото: Getty Images

Українські пілоти ще не починали навчання на американських винищувачах F-15 та F-16.

Така хибна думка (що пілоти вже навчаються. – Gazeta.ua) сформувалася через рішення США виділити $100 млн на 2023 рік для навчання українських пілотів на американських бойових літаках. Про це в ефірі телемарафону повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Від цієї інформації відштовхувалися вже й медіа: оскільки виділені гроші, то вже навчаються. На жаль, не навчаються, тому що не ухвалено рішення і досі – про той тип літаків, який ми зможемо отримати від наших партнерів. Буде літак, буде навчання на тому літаку", – пояснив Ігнат.

Водночас він зазначив, що українські пілоти мають великий досвід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк розповів про успіхи у справі передачі літаків F-16

"Пілоти вже пробували тоді керувати цим літаком. Вони їх опанують за кілька тижнів. Справа в іншому – потрібно навчитися воювати на цьому літаку, працювати в складі підрозділу: це в парі, в ескадрильї, завдавати ударів як по повітряних, так і по наземних цілях. У цьому і полягає час навчання тривалий", – сказав Ігнат.

За словами Ігната, для опанування цих літаків за гарного сценарію потрібно пів року.

"Льотчики, з якими мені доводилося спілкуватися, кажуть, що близько пів року – це за гарного сценарію – можна буде опанувати цей літак як бойовий", – додав він.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ наголосив, що літаки Україні вкрай необхідні – бо це невіддільна частина оборони.

"Загалом у світі – це нормальна система, коли система ППО складається і з наземних засобів, і з повітряних", – сказав Ігнат.

За даними Повітряних сил, вже фактично відомо, який тип літаків може отримати Україна від західних союзників і якими будуть терміни підготування особового складу.

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

Ігнат розповів, що авіаційна тема ніколи не сходила з порядку денного. Питання постачання літаків постійно порушує найвище військове керівництво й представники України в різних міжнародних колах.

Зараз ви читаєте новину «F-16 для України: у ЗСУ зробили заяву щодо підготування пілотів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути