субота, 11 листопада 2017 18:10

Експерт розповів, за яких умов можуть звільнити довічника

Експерт розповів, за яких умов можуть звільнити довічника
Засуджений до пожиттєвого ув'язнення Олександр Каверзін вийшов на волю через 16 років за станом здоров'я. Фото - .ua

Мораторій на смертну кару в Україні почав діяти з 1996 року. Тоді з'явилися перші довічники. Довічне ув'язнення передбачає, що людина в спокутування провини залишається в місцях позбавлення волі до самої смерті, і не важливо від чого вона померла.

Проте і вони мають шанс вийти на свободу — звернувшись до президента з проханням про помилування. Про це кореспондентові Gazeta.ua розповів Сергій Старенький, колишній керівник Державної пенетенціарної служби України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засудженим заборонили сидіти в соцмережах

"Інститут помилування — єдина законна норма, за якою довічник може вийти із в'язниці. Відбувши 20 років покарання, засуджений має право прохати президента про помилування. Той в свою чергу вивчає справу та історію відбування покарання в'язня: якою була його поведінка, чи мав стягнення за порушення умов режиму відбування покарання, чи працював, чи займався самоосвітою", - каже експерт.

Замість помилування президент може замінити довічне на 25 років в'язниці. Також помилуваними можуть бути смертельно хворі в'язні — з невиліковними стадіями раку, СНІДу, туберкульозу.

Уперше в історії України з-під варти звільнили арештанта, засудженого до довічного ув'язнення. Це - лідер злочинного угруповання Олександр Каверзін. На його рахунку 7 убивств, в тому числі трьох працівників міліції, численні розбої та грабежі. За все він відсидів лише 16 років.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, за яких умов можуть звільнити довічника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути