пʼятниця, 19 травня 2017 06:01

"Душили і били струмом": українців кинули за ґрати за "розстріл" російських солдатів

"Душили і били струмом": українців кинули за ґрати за "розстріл" російських солдатів
Миколу Карпюка та Станіслава Клиха звинуватили у розстрілі російських солдат під час чеченської війни 1995 року. Їх катували, аби вибити зізнання. Згодом Капюка засудили до 22,5 років. Клиха - до 20. ФОТО: glavcom.ua

19 травня 2016 року в Чечні засудили двох українських політв'язнів - Миколу Карпюка і Станіслава Клиха. Їх звинувати в розстрілах російських солдат під час першої чеченської війни. Два роки тому українців викрали. З них 1,5 роки вибивали свідчення під тортурами. Незаконно затриманим українцям намагаються "повісити" 20 років.

"У Верховному суді в Грозному Карпюк стоїть у вишиванці. Він спокійно слухає вирок "винен". У цей час Клих читає газету. Його психіка внаслідок тортур не витримала. На засіданні українець часто зривається. Навіть останнє слово сказати не зміг. Натомість показує синці по всьому тілу. Строк ув'язнення йому можуть зменшити за станом здоров'я. Однак адвокат Карпюка стверджує, обом загрожує до 20 років за ґратами. За його словами, не може бути такого вердикту. Адвокат вважає, що на присяжних чинять тиск. Їх судять за злочин до якого вони не мають жодного відношення. Нібито вони разом із Арсенієм Яценюком у 1995 році створили групу "Вікінг" і вбивали російських солдат у Чечні. Клиха і Карпюка заманили в Росію 2014-го. Ніхто із рідні рік не знав про їх місцезнаходження. В цей час їх катували. Вибивали зізнання електричним струмом. Чергували і погрозами, що посадять на стілець 10-річного сина Карпюка. До Клиха використовували і інші методи. Його прив'язували до стелі вниз головою. Годували галюциногенами. Матір Станіслава боїться, що сина заберуть до психлікарні. Дружина Карпюка вважає вирок абсурдним і не втрачає віру на звільнення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 років суворого режиму: українського режисера засудили за "тероризм"

У МЗС України вважають цей вердикт правовим свавіллям. Разом з тим, вимагають від російської сторони не перешкоджати у відвідинах консульськими посадовими особами незаконно утримуваних українців. А також негайно припинити судовий процес. Загалом, є шанс витягнути українців з російської в'язниці за допомогою політичних перемов. Кращий варіант - обмін.

Згодом з'явилася інформація, що Миколу Карпюка можуть відправити до колонії. За словами адвоката Іллі Новікова, підготовку вже розпочали. А Станіслава Клиха поки утримуватимуть в ізоляторі в Грозному. Вирок у силу ще не вступив. Згодом політв'язні попросили перевезти їх до України відбувати покарання. Однак реакції ніякої.

27 січня 2017 року на своїй сторінці у Facebook адвокат Карпюка Ілля Новіков повідомив:

У березні Станіслава Клиха етапували у в'язницю до Верхньоуральська.

"Ми поки не знаємо точно, але судячи з усього - в горезвісну "Верхньоуральську критку". Про поточний стан Клиха нічого не відомо, сподіваємося скоро отримати інформацію", — розповів адвокат.

Микола Карпюк - заступник лідера "Правого сектора" з ідеологічної роботи. Народився 24 травня 1964 року, в селі Великий Житин Рівненщини.

Станіслав Клих - викладач Київського транспортно-економічного коледжу. Народився 25 січня 1974 року в Києві.

Обох звинуватили у розстрілі російських солдат 1995 року. У 2014 році українців заманили до Росії і запроторили до ізолятору. Рідні рік не знали, де вони. Згодом з'ясувалося, увесь час чоловіків катували, вибиваючи свідчення. Карпюку дали 22 роки. Клиху - менше на 2 роки за станом здоров'я. Зізнання вибили завдяки нескінченним тортурам. Тоді і розпочали судовий процес.

Зараз ви читаєте новину «"Душили і били струмом": українців кинули за ґрати за "розстріл" російських солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути