пʼятниця, 18 жовтня 2013 20:25

Донецька міліція шукає "вершителя доль", що переслідує журналістів

За фактом погроз на адресу головного редактора інтернет-видання "Новини Донбасу" Олексія Мацуки відкрито кримінальне провадження за ст. 129 КК "Загроза вбивством". Про це Gazeta.ua повідомив сам журналіст.

16 жовтня на електронну адресу редактора прийшов лист від невідомого, який підписався як "вершитель доль". "Дорогий друг! Ось і прийшла твоя черга піти зі Світу тлінного в царство світла і благополуччя. Згадай усі справи, які ти створив, тих кому зробив добро і тих кого скривдив в цьому житті", - говориться в листі.

 

- Відправили лист з невідомого айпі. Зараз слідство встановлює автора. Дзвінків та смс-повідомлень із загрозами не поступало, але в серйозності листа немає сумнівів, оскільки психологічний тиск триває вже третій місяць і це співпало з проведенням серії журналістських розслідувань на тему держзакупівель комунальними підприємствами донецької облдержадміністрації, - говорить 30-річний Олексій Мацука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецькі "титушки" намагалися зірвати акцію пам'яті загиблих журналістів

Натиск ведеться такими витонченими методами, щоб у недоброзичливців була можливість списати його на злий жарт, кажуть у виданні. В середині серпня Олексій Мацука та журналіст "Новини Донбасу" Віталій Сизов уперше помітили за собою стеження. 24 вересня невідомі намагалися увірватися в закритий офіс видання - стукали в двері, кричали: "Виходь, ми тебе знайшли!". 26-го двері сусіда редактора по будинку зіпсували фарбою, зробивши напис: "Леша Мацука, я тебя люблю". 27 вересня до машини редактора прикріпили підозрілу коробку, усередині якої виявився предмет для інтимних розваг. 14 жовтня хтось зламав ручку на дверях офісу видання.

- Ми вже можемо пізнати близько 10 чоловік, яких знаємо в обличчя - одних і тих же "титушок" зустрічаємо біля роботи та біля офісів, куди ходимо на прес-конференції. А коли колега Віталій Сизов проводжав мене на Донецькому вокзалі 4 жовтня, люди, які раніше трималися на відстані, підійшли буквально упритул. Вони вже не бояться, що будуть помічені. Усе це може бути ініційовано фігурантами наших розслідувань. Або ж це провокація, яка націлена проти героїв наших публікацій, - відмітив Мацука.

Це не перший випадок тиску на журналістів видання, відомого гострими публікаціями. 31 липня 2011 року хтось підклав траурний вінок в під'їзд будинку, в якому мешкає Мацука. На вінку був напис: "Олексію Віталійовичу від скорботних друзів і подруг". Двері журналіста тоді облили бензином та підпалили.

- Якби в той момент я знаходився удома, я б згорів, оскільки живу на 1 поверсі, на вікнах в мене грати, а двері відчиняються в під'їзд і зовні їх підперли мішками з цементом, - говорить журналіст. - Я тоді був на ринку, коли приїхав, біля будинку вже були пожежники і міліція - їх викликали сусіди. Тоді відкрили справу за фактом хуліганства та за фактом загрози життю. Але нічого не розслідували. Якщо порівнювати роботу міліції 2 роки тому і зараз, з'явилося відчуття, що цього разу міліцією ведеться реальна робота.

Зараз ви читаєте новину «Донецька міліція шукає "вершителя доль", що переслідує журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути