вівторок, 17 вересня 2013 07:00

Донецькі "титушки" намагалися зірвати акцію пам'яті загиблих журналістів
22

Фото: Фото: Тетяна Заровна

В понеділок в Донецьку невідомі фізкультурники зробили спробу завадити проведенню акції журналістської солідарності "Безкарність вбиває".

Ушанувати пам'ять колег, загиблих при виконанні професійних обов'язків, в Донецьку зібралися близько 30 журналістів. Акцію підтримали голова НСЖУ Донецької області Олександр Бриж і секретар Донецької міськради Сергій Богачов. Охороняли  порядок близько 30 співробітників міліції.

Група юнаків в спортивних костюмах з веселими виразами обличч підстерігала учасників недалеко від монумента журналістам-фронтовикам на Київському проспекті.

- О 9.00 сьогодні я подав заявку в Донецьку міськраду на це місце, а за дві години до початку нашої акції поступило повідомлення, що на це місце подано ще одне повідомлення, - розповів Gazeta.ua організатор - журналіст Олексій Мацука.

- Заявка поступила факсом від фізичної особи, у нас дуже ліберальний закон - повідомлення може подати будь-хто, а ці громадяни себе назвали групою "За здоровий спосіб життя", - уточнив начальник управління по зв'язках з громадськістю міськради Максим Ровинський.

Після спілкування з представниками влади молодики віддалилися на декілька десятків метрів убік і залишалися на місці, поки не завершився журналістський мітинг.

Після закінчення заходу юнаки погодилися показати кореспондентові Gazeta.ua плакати, які принесли з собою. Вони містили написи: "Не пали, не пий, займайся спортом", "З  днем фізкультурника", і тп. Молоді люди не захотіли себе назвати. Заявили, що займаються спортом в цьому районі. І тому відсвяткувати день фізкультурника (який відзначався минулого тижня) вирішили біля монумента скорботи.

Під час своєї акції журналісти запалили свічки і згадали убитих товаришів.

- 12 років тому загинув Ігор Александров, який запам'ятався справжньою брилою - сильна людина, він не боявся у себе в Слов'янську боротися з кримінальними угрупуваннями. Не піарився, був скромним, безкомпромісним, зі своєю чіткою позицією. Пам'ятаю, як він судився, як був позбавлений права займатися журналістикою - усе це не уміщалося в голові. Його вбили на робочому місці, потім були інсинуації з приводу бомжа Вередюка - немічної людини, якій інкримінували це побиття. На донецькому кладовищі лежить суддя Іван Корчистий, який зробив внесок в історію правосуддя, виправдавши Вередюка. Але він пішов з життя в 53 роки. Ось чого варта справедливість. Александров заплатив життям в 45. І судді Корчистому справедливе рішення далося нелегко. Ми багато років ініціювали перед владою, щоб встановити премію пам'яті Александрова, але це не знайшло підтримки. У Слов'янську вже немає телекомпанії "Тор" Ігоря Александрова. І замовники вбивства залишилися за кадром. З'явилося нове покоління журналістів і ми усі повинні підтримувати один одного,  - поділився з  Gazeta.ua Ігор Зоц, головний редактор газети "Донеччина".

- В 1992 році був по-звірячому вбитий біля будинку спортивний журналіст "Вечірнього Донецька" Сергій Кравченко, - нагадав головний редактор "Вечірнього Донецька" Леонід Лапа. - Коли його знайшли, він сказав: "Я знаю, хто їх на мене направив". Він писав критичний матеріал, і, працюючи над ним, зустрічався з боксерами.

- Вбивали професіонали - була зруйнована селезінка, печінка - Сергію Кравченку було близько 30 років, - розповів журналіст Валерій Лапшин. - Він був великий фахівець в області спорту. У Донецькому цирку відбулися бої без правил і Кравченко дав в газеті украй негативую інформацію про них. Оголосив, що збирається зробити великий матеріал в продовження, розслідування на цю тему. І буквально через день на нього напали, через декілька днів  він помер. Були затримані декілька спорстменов. У числі підозрюваних був і один дуже відомий боксер, чемпіон країни. Але доказів не знайшли.

Журналісти сайту "Новини Донбасу" розповіли, що почали робити розслідування у рамках гранту фонду "Відродження" і незабаром помітили підвищену увагу невідомих осіб – їх зустрічають біля будинків, супроводжують в громадському транспорті.

- Деяких вдалося сфотографувати. Вони нагадують цих молодих спортсменів, які прийшли сьогодні, але виглядають серйозніше, - розповів Gazeta.ua журналіст Віталій Сизов.

16 вересня, в день зникнення Георгія Ґонґадзе, вечір пам'яті загиблих журналістів відбувся в 12 містах України.

Зараз ви читаєте новину «Донецькі "титушки" намагалися зірвати акцію пам'яті загиблих журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути