четвер, 13 травня 2021 14:40

"Дії чоловіка були адекватні" - адвокат про напад на Пекельного

"Дії чоловіка були адекватні" - адвокат про напад на Пекельного
Андрія Пекельного із Тернопыльщини підозрюють в умисному убивстві при перевищенні меж необхідної оборони. Він перебуває під домашнім арештом. Фото: facebook.com/80brigade

На Тернопільщині триває слідство у справі про напад на будинок учасника ООС 24-річного Андрія Пекельного в селі Глещава Теребовлянського району та смертельне поранення одного з п'яти нападників - Володимира Воробця, 23 роки.

Андрій перебуває під домашнім арештом. Клопотання в суд про зміну запобіжного заходу на особисте зобов'язання поки що не надходило. Підозри нападникам на його будинок теж ще не вручили. Пекельного мають опитати в цій справі, а також він має опізнати нападників. Про це Gazeta.ua розповіла керівниця пресслужби обласної прокуратури Леся Гурецька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про нападника, якого смертельно поранив військовий

Дії Андрія Пекельного були адекватні щодо збройного опору й самозахисту, вважає адвокат Сергій Старенький.

"Це був груповий напад. І це був напад у помешкання цієї людини. Навіть якби нападали не в хаті, а на подвір'ї – без різниці. Закон це не розмежовує. Тому людина мала право використовувати зброю для самозахисту. В даному випадку - ніж. Дії чоловіка були адекватні щодо збройного опору та збройного самозахисту", - вважає адвокат.

Додав, що закон про оборону в Україні є некоректним. І він не захищає особу, на яку нападають. Він носить оціночний характер. Оціночне судження повинні надавати поліцейські та прокурори.

Якщо слідство встановить, що Пекельний перевищив межі необхідної оборони, його можуть ув'язнити на два роки.

Трагедія сталася уночі проти 2 травня. Андрій Пекельний пішов на дискотеку в місцевий клуб. Там на нього напали п'ятеро чоловіків із сусідньої Іванівки. Андрій після сутички втік додому. Чоловіки - за ним. Пекельний захищав себе, матір та свій будинок і смертельно поранив одного з компанії - 23 річного Володимира Воробця. О 23:54 викликав поліцію, повідомив про напад і пораненого. Його затримали й оголосили підозру в завданні тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого. Наступного дня справу перекваліфікували на "умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони". Взяли під домашній арешт, за рішенням суду.

Зараз ви читаєте новину «"Дії чоловіка були адекватні" - адвокат про напад на Пекельного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути