четвер, 02 лютого 2012 18:01

Держфінінспекція звинуватила агрохолдинг "Авангард" у шахрайстві на 137 млн

Державна фінансова інспекція обвинуватила ТОВ "Агрохолдинг "Авангард" в незаконному отриманні компенсацій з бюджету в загальному розмірі 137 млн ??грн починаючи з 2005 року, повідомляє Infoporn з посиланням на Ukranews.

Як сказано в повідомленні інспекції, спільно з правоохоронними органами було встановлено, що кошти виділялися Міністерством агрополітики в рамках держпрограми з підтримки підприємств агропромислового комплексу шляхом здешевлення кредитів.

Держфінінспекція також обвинуватила керівництво "Авангарду", зокрема, її керівника Олега Бахматюка, в змові з чиновниками і співробітниками банків, за допомогою яких було отримано пільгові кредити. За даними держоргану, отримані гроші, в більшості випадків повертали назад або виводили в офшори, а у звітні документи вносилися фіктивні дані, які потім надавалися на розгляд конкурсної комісії в облдержадміністраціях.

Серед залучених в схему підприємств також називаються СПП ЗАТ "Чорнобаївське", ЗАТ "Авангард", ТОВ "Ареал-Снігурівка", ТОВ "Агрофірма "Вахнівка", ВАТ "Кіровське", ТОВ "Станіславська торгова компанія", ТОВ" МонолітТрансСтрой ", ЗАТ "Агромаш-ІФ", ТОВ "Кам'янець-Подільський комбікормовий завод", ТОВ "Спецагропроект" та інші, а також банківські установи: КБ "Фінансова Ініціатива" (власник Бахматюк), Івано-Франківське відділення банку "Аваль", Ощадбанк.

В цілому, за даними інспекції, ЗАТ "Чорнобаївське" отримало кредитів на суму 700 млн грн на реалізацію будівництва птахофабрики на 3 млн курей-несучок в Херсонській області. При цьому, за умовами проекту підприємство повинне було вкласти в будівництво птахофабрики понад 700 млн грн власних коштів. У подальшому отримані кредитні гроші "Чорнобаївське" нібито переводило на рахунки ТОВ "Станіславська торгова компанія", ТОВ "МонолітТрансБуд", ЗАТ "Агромаш-ІФ" в КБ "Фінансова ініціатива" в якості попередньої оплати за купівлю відповідного обладнання, будівництво та монтаж, надання послуг і виконані робіт. При цьому ціни нібито завищувалися в середньому в 2-3 рази. У подальшому, згідно з документом, гроші виводилися в офшори на компанії Бахматюка (Omtron Limited, Ukrlandfarming).

У жовтні 2011 року Держфінінспекція встановила, що на "Чорнобаївському" не було побудовано 12 споруд для утримання птиці, які за документами повинні бути здані в експлуатацію ще в 2008 році. На місці будівництва птахокомплексу комісія змогла провести документування кількох рядів забитих у землю паль і частину придбаного німецького обладнання, яке з 2008 року лежить на землі під відкритим небом в полі і стає непридатним. Обладнання, згідно з даними інспекції, купувало ТОВ "Станіславська торгова компанія" через офшорну компанію "Omtron Limited" за значно завищеними цінами.

Також інспекція виявила, що будівництво птахофабрики введеться без відповідної проектної документації та дозволів. У зв'язку з цим будівельні роботи зупинено, на "Чорнобаївське" накладено штраф у розмірі 500 млн грн.

14 грудня 2011 в Мінагрополітики за участю представників Держфінінспекції, правоохоронців та керівників "Авангарду" Наталії Василюк та Ірини Марченко пройшла нарада, в результаті якої агрохолдинг отримав припис повернути державі 90 млн грн. Підприємствам холдингу також було припинено держпідтримку за програмою на поточний і наступний бюджетні періоди.

Правоохоронці також оголосили про розкрадання бюджетних коштів через механізм здешевлення кредитів і на інших підприємствах агрохолдингу "Авангард" у Миколаївській (ТОВ "Ареал-Снігурівка"), Вінницькій (ТОВ "Агрофірма "Вахнівка"), Чернігівській (ТОВ "Головенковское Плюс"), Житомирськійї (ТОВ "Нива", ТОВ "Червона Волока"), Закарпатській (ВАТ "Березовський м'ясокомбінат"), Кіровоградській (ВАТ "Кіровське"), Хмельницькій (ТОВ "Козацька мрія", ТОВ "Поділля Агрогруп", ТОВ "Кам'янець-Подільський комбікормовий завод", ТОВ" Спецагропроект ") областях.

Всі ці підприємства отримували кредити в КБ "Фінансова ініціатива", обладнання купували афільовані компанії.

В цілому за останні роки було порушено шість кримінальних справ. Перевірки підприємства тривають.

Зараз ви читаєте новину «Держфінінспекція звинуватила агрохолдинг "Авангард" у шахрайстві на 137 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути