середа, 21 грудня 2022 10:35

Спецтема: Війна Росії проти України

"Держава-агресор" ‒ у США готують для Росії новий статус

"Держава-агресор" ‒ у США готують для Росії новий статус
У США підготували законопроект про визнання РФ "державою-агресором". Фото: ukrinform.ua

У Сполучених Штатах Америки можуть визнати Росію "країною-агресором". Такий статус раніше не застосовувався до жодної країни.

Законопроект про це Білий дім підготував спільно з Конгресом, повідомляє видання The Hill.

Якщо законопроект ухвалять, президент США Джо Байден зможе вводити санкції щодо будь-якої особи з Росії, відповідальної або причетної до агресії.

"Це ізолювало би Москву на міжнародному рівні та змусило б США накласти обмеження на країни, які співпрацюють із Кремлем", ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як готували візит Зеленського до США ‒ у Білому домі розповіли деталі

У законопроекті також йдеться про те, що президент США матиме повноваження "визначити будь-яку іноземну країну державою-агресором", якщо визначить, що вона бере участь "у актах агресії проти України".

Видання також звертає увагу, що йдеться саме про визнання "державою-агресором", а не "спонсором тероризму", як цього просила українська влада.

"Українські офіційні особи розповіли The Hill, що статус "держави-агресора" не відповідає їхнім запитам щодо визначення Росії як "держави-терориста". Але підтримують цей захід як спосіб описати Росію як таку, що здійснює терористичні акти. І загалом можуть підтримати введення окремого терміну, якщо він надає додаткові інструменти для покарання держав-агресорів", ‒ йдеться у повідомленні.

Президент України Володимир Зеленський 21 грудня вирушив з офіційним візитом до США. Інформацію про це офіційно підтвердили в Офісі президента.

У новому пакеті військової допомоги Україні США нададуть ракетну батарею Patriot. Після цього українські бійці будуть навчатися нею керувати. Про це йдеться на сайті Білого дому. Планується, що президент США Джо Байден оголосить новий пакет допомоги 21 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Держава-агресор" ‒ у США готують для Росії новий статус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути