понеділок, 08 травня 2023 09:34

"День перемоги України буде": Зеленський підписав указ щодо 9 травня

"День перемоги України буде": Зеленський підписав указ щодо 9 травня
Президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 9 травня Дня Європи. Фото: president.gov.ua

Відтепер Україна 9 травня відзначатиме День Європи. Такий указ підписав президент Володимир Зеленський.

За його словами, українська держава повертає собі "чесну історію без ідеологічних домішок". Про це президент сказав у зверненні з нагоди Дня пам'яті та примирення 8 травня.

Зеленський нагадав, що саме 8 травня більшість народів світу вшановує перемогу над нацизмом. Саме цього дня світ вшановує памʼять усіх, чиї життя забрала та війна. 8 травня набрав чинності Акт про беззастережну капітуляцію вермахту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День пам'яті та примирення: побажання та листівки

"Сьогодні я подав до Верховної Ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Ми ніколи не забудемо внесок українського народу в перемогу над нацизмом. І ми не дамо брехати, ніби перемога в тій війні могла відбутись і без участі якоїсь країни або народу. Як тоді ми разом знищували зло, так і зараз ми разом знищуємо аналогічне зло. На жаль, зло повернулося. Хоч агресор тепер інший, у нього та сама мета – поневолення або знищення", ‒ наголосив Зеленський.

За його словами, нині Україна знову бʼється проти зла разом із вільним світом, разом із вільною Європою.

"І ми переможемо! Буде день нашої перемоги – День перемоги України. Буде. Багато років тому на нашому континенті була встановлена традиція святкування саме 9 травня Дня Європи – для відзначення досягнутих миру та єдності. Сьогодні єдність на нашому континенті наближає нас до відзначення першого дня нашого миру. І правильно буде разом з усією вільною Європою відзначати День Європи", ‒ додав Зеленський.

Соціологічні дослідження показують, що більшість українців (41%) вважають, що Україна має вшановувати обидві дати: День пам'яті та примирення 8 травня й День перемоги над нацизмом 9 травня.

Також 31% опитаних вважає, що Україна має вшановувати лише День перемоги, а майже 9% підтримують ідею лише Дня пам'яті та примирення. 10% опитаних байдуже.

Зараз ви читаєте новину «"День перемоги України буде": Зеленський підписав указ щодо 9 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути