неділя, 15 січня 2023 08:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Де на фронті найгарячіше ‒ показали свіжі карти боїв в Україні

У районі Сватового та Кремінної на Луганщині українські війська продовжують контрнаступальні дії.

А на Донеччині російські загарбники не припиняють спроби наступу біля Бахмута та Авдіївки. Тривають важкі бої в районі Соледара. Про це свідчать свіжі карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Російські війська 14 січня намагалися відновити втрачені позиції біля Сватового і Кремінної. Один з російських воєнкорів стверджував, що війська РФ намагалися просунутися у напрямку Стельмахівки, що за 16 км на захід від Сватового, та Макіївки ‒ за 23 км на північний захід від Кремінної. За даними іншого російського джерела, 3-та мотострілецька дивізія 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу продовжувала наступальні дії на рубежі Площанка - Макіївка. На кадрах із геолокацією, опублікованих 13 січня, також видно, як українська артилерія обстріляла кілька груп російських військовослужбовців у Джерельному, приблизно за 12 км на захід від Сватового.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Луганській області
Карта бойових дій у Луганській області

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ відбили атаки окупантів у районі Бахмута й Соледара – Генштаб

За даними українського Генштабу, ЗСУ відбивали атаки окупантів у районі Площанки, Червонопопівки та біля Кремінної. За даними аналітиків, українські сили могли просунутися ближче до Кремінної. ЗСУ також відбили атаку російських військ у районі Білогорівки.

Українські війська продовжували завдавати ударів по російських позиціях у Луганській області. За даними російських джерел, ЗСУ вдарили по позиціях військ РФ у Рубіжному та по російських тилах у Тарасівці, що за 30 км на північний схід від Сватового.

У Донецькій області російські війська 14 січня продовжили наступальні операції у районі Соледара. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські сили відбили атаки військ РФ у районі населених пунктів Роздолівка, що за 7 км на північ від Соледара, Сіль, за 5 км на північний захід від Соледара, та Красна Гора ‒ за 5 км на південний захід від міста. За даними російських джерел, бойовики "групи Вагнера" продовжують наступальні дії в районі Красної Гори та практично повністю контролюють населений пункт. В РФ також стверджують, що "вагнерівці" вели штурм Підгородного, за 6 км на південний захід від Соледара. Російські військові також звітують про нібито успішні операції у напрямку селища Сіль. Однак, аналітики досі не можуть незалежно перевірити твердження росіян.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

За даними ІSW, ЗСУ, ймовірно, не утримують позиції в самому Соледарі, незважаючи на заяви української сторони станом на 14 січня. За даними українських джерел, військові ЗСУ контролюють позиції на західній околиці Соледара та продовжують боротьбу за контроль над населеним пунктом. Кадри з геолокацією, опубліковані 14 січня, можуть свідчити, що ЗСУ, ймовірно, утримують деякі позиції безпосередньо за межами Соледара. Джерело у соціальних мережах повідомило 13 січня, що українські сили зайняли укріплені позиції на західній стороні траси Т0513 у районі Соледара.

14 січня війська РФ також продовжили наступальні операції у районі Бахмута. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські війська відбили атаки російських військ у районі самого Бахмута, а також у районі Кліщіївки та Майорська.

Державна прикордонна служба України повідомила, що українські сили ліквідували в Бахмуті десант групи "Вагнера" та відбили безперервні спроби "вагнерівців" вийти на околицю населеного пункту. Один із російських "воєнкорів" заявив, що бойовики групи "Вагнера" відмовляються від лобових атак на Бахмут. Натомість намагаються оточити населений пункт. Російський військовий блогер стверджував, що російські війська вели штурм у напрямку Диліївки, а "вагнерівці" вели штурми в районі Кліщіївки та у напрямку Предтечиного.

Біля Авдіївки також тривають важкі бої. Війська РФ там й надалі спробують наступати. За повідомленням Генштабу ЗСУ, українські війська відбили атаки російських загарбників за 27 км на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Побєди та Мар'їнки. Російські джерела стверджують, що українські сили, як і раніше, утримують позиції в західній частині Мар'їнки. А російські сили намагаються просунутися в населеному пункті, незважаючи на попередні заяви військових блогерів про те, що війська РФ контролюють Мар'їнку.

14 січня російські сили провели обмежену наземну атаку у західній частині Донецької області. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські сили відбили наступ російських військ у районі Великої Новосілки. Війська РФ продовжують плановий обстріл вздовж лінії зіткнення у Донецькій та східній Запорізькій областях.

На півдні російські сили зміцнюють позиції на східному березі Дніпра. Генштаб ЗСУ та кілька українських офіційних осіб повідомили про переміщення російського особового складу, зброї, військових, техніки та боєприпасів.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на півдні України
Карта бойових дій на півдні України

14 січня російські війська продовжували удари по західному березі Дніпра. Натомість українські сили продовжували завдавати ударів по російських тилах.

Російські загарбники продовжують жорстоко обстрілювати з різних видів озброєння прифронтові населені пункти України. Без суттєвих змін залишається ситуація на Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках. Наступальних угруповань противника там поки не виявлено, повідомляє вранці 15 січня Генеральний штаб Збройних сил України.

За минулу добу російські війська завдали по Україні три авіаційних і 57 ракетних ударів. Окрім того, росіяни здійснили 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі. Про це вранці 15 січня повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Де на фронті найгарячіше ‒ показали свіжі карти боїв в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути