вівторок, 30 серпня 2022 09:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Чорноморський флот РФ розбитий і "мало що робить" – західний дипломат

Чорноморський флот РФ розбитий і "мало що робить" – західний дипломат
Ефективність і здатність до маневрування кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації серйозно знижені. Фото: eastnews.ua

Ефективність і здатність до маневрування кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації серйозно знижені.

Тепер флот використовується лише як оборонна сила. Але його утримання у відкритому морі "серйозно обмежує можливості російської кампанії" на півдні України. Про це заявив західний дипломат у Politico.

Сам флот, який складається з невеликих ракетних корветів і фрегатів, десантних кораблів і шести підводних човнів, як і раніше, має понад 30 кораблів у морі або в порту. Але їхня ефективність і здатність до маневрування серйозно знизилися після знищення "Москви" та відходу зі Зміїного.

Битва за Зміїний показала, що ЧФ РФ не мав відповіді на атаки Збройних сил України. А відхід Росії від острова зробив її кораблі в морі ще більш уразливими для українських ударів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія забирає свої літаки з Криму після вибухів – НАТО

"Зміїний дав їм (росіянам. – Gazeta.ua) трохи більше гнучкості, а тепер вони цього позбавлені. Втрата його ще більше знижує їхні тактичні можливості", – зазначив дипломат.

Він також заявив, що "Чорноморський флот РФ розбитий і тепер використовується тільки як оборонна сила з періодичними ударами крилатими ракетами". За його словами, російський флот "насправді мало що робить".

"Керівництво флоту з початку війни не змогло налагодити і виявило структурні недоліки флоту з точки зору підготовки, професіоналізму, дотримання техніки безпеки, здатності до адаптації", – сказав дипломат.

Віце-адмірал Олексій Неїжпапа зазначив, що Чорноморський флот РФ після 2014 року став найпотужнішим флотом Росії. Росіяни поповнили його фрегатами, ракетними катерами, шістьма підводними човнами, які озброєні ракетами "Калібр" – це склало ударне угруповання. Також Чорноморський флот Росії має тактичне угрупування з більш застарілими ракетами, який було посилено кораблями з інших флотів.

За його словами, ЧФ РФ є сильним противником. Він вважав, що Україна не має військового флоту. Але українським військовим допомогла навіть "військова злість", тому навіть із катерів вдавалося збивати крилаті ракети й літаки.

Зараз ви читаєте новину «Чорноморський флот РФ розбитий і "мало що робить" – західний дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути