Ексклюзиви
неділя, 18 лютого 2024 09:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому росіянам вдалося захопити Авдіївку - аналітики назвали причину

Чому росіянам вдалося захопити Авдіївку - аналітики назвали причину
Українські війська вийшли із території Авдіївки. Фото: tsn.ua

Російські загарбники, ймовірно, тимчасово встановили обмежену і локальну перевагу в повітрі.

Це дозволило забезпечити наземним військам РФ підтримку з повітря в останні дні боїв за Авдіївку, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують дані української бригади, що діє під Авдіївкою, про те, що російські війська за добу випустили 60 керованих авіаційних бомб по українських позиціях в Авдіївці. Один з українських військових також заявив, що росіяни випустили до 500 фугасних бомб по Авдіївці за останні дні.

Командувач Таврійським угрупуванням військ України бригадний генерал Олександр Тарнавський сказав, що 14 лютого російські війська завдали 73 авіаудари на Таврійському напрямку, що стало рекордним числом, оскільки російські війська активізували тактичний розворот в Авдіївці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ вийшли з Авдіївки через бездіяльність Конгресу США - Байден

Водночас 17 лютого один з пов'язаних з Кремлем військових блогерів заявив, що тільки по одному району Авдіївки за 48 годин війська РФ випустили 250 фугасних авіаційних бомб. Російські джерела також повідомляли, що використання фугасних бомб дозволило подолати українську оборону в Авдіївці. Деякі російські військові блогери стверджували, що війська РФ мають перевагу в повітрі в цьому районі.

З початку 2023 року російські війська поступово нарощували застосування авіабомб по всьому фронту. Однак, нещодавнє масове застосування авіабомб в Авдіївці - це перший випадок, коли російська авіація масштабно використовувала їх для ближньої авіаційної підтримки наступаючих піхотних військ.

Російський інструктор Штурм-Z стверджує, що раніше військам РФ було важко наносити масові авіаудари в ході таких операцій.

За даними аналітиків, здатність російських військ наносити масові удари протягом декількох днів на найактивнішій ділянці лінії фронту говорить про те, що українські сили не змогли позбавити їх доступу до повітряного простору в Авдіївці, і російські сили, ймовірно, використовували цю тимчасову локальну перевагу в повітрі, щоб полегшити захоплення більшої частини населеного пункту.

Вночі, 17 лютого, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що українські війська вийшли з Авдіївки Донецької області, щоб уникнути оточення.

За словами Сирського, українські військові завдали ворогу значних втрат. Воїни ЗСУ гідно виконали свій військовий обов'язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин.

Зараз ви читаєте новину «Чому росіянам вдалося захопити Авдіївку - аналітики назвали причину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути