неділя, 15 жовтня 2017 07:08

"Червоного різника", який вбив 52 людини засудили до страти

  "Я молю Бога, щоб таких, як я, більше не було на землі!" - Чикатило. Фото: Golos.io
"Я молю Бога, щоб таких, як я, більше не було на землі!" - Чикатило. Фото: Golos.io

15 жовтня 1992 року Андрій Чикатило, який народився на Сумщині визнаний винним в 52 вбивствах.

З 1978 по 1990 рік він вбив, за різними даними, від 53 до 65 людей. Серед них: 21 хлопчик віком від 7 до 16 років, 14 дівчаток від 9 до 17 років, 17 дорослих дівчат та жінок.

До його арешту були розстріляні двоє людей, які не були винними у цих злочинах.

Злочинець має кілька прізвиськ - "Ростовський різник", "Червоний Різник", "Скажений звір", "Вбивця з лісосмуги", "Громадянин X" та "Сатана".

Суд над ним, розпочатий 14 квітня 1992 у Ростовському будинку правосуддя. Багатосторінковий вирок закінчили читати лише на наступний день - 15 квітня. Чикатило намагався зобразити божевільного: кричати, ображати суддів та присутніх у залі, оголювати статеві органи, стверджував, що він вагітний і годуючий. Судово-психіатрична експертиза проводилася тричі. Вона показала його повну осудність. 15 жовтня його засудили до страти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пологівський маньяк" уперше розповів шокуючі подробиці

Перебуваючи в камері смертників, Чикатило писав численні скарги та прохання про помилування, стежив за своїм здоров'ям: робив зарядку, з апетитом їв.

4 січня 1994 останнє прохання про помилування на ім'я Президента Росії Бориса Єльцина було відхилено. 14 лютого Чикатило був страчений в Новочеркаській в'язниці.

Американські вчені після смерті маніяка розробили модель роботи мозку, що пояснює, як він обирав своїх жертв і чому вбивав їх через конкретні проміжки часу. З'ясувалося, що поведінка відомого серійного вбивці добре вкладається у відому математичну функцію під назвою "чортова драбина". Вони розповіли, що хроніка злочинної діяльності Чикатило нагадує цю драбину: кількість вбивств зростала за експоненціальним законом, а тимчасові проміжки між ними скорочувалися приблизно за тим же принципом.

В мозку Чикатило була присутня група нервових клітин, що відповідала за бажання зробити чергове вбивство, і ці нейрони поступово нарощували свою активність і досягали деякої критичної межі. В цей момент бажання вчинити злочин ставало нестерпним, що спонукало Чикатило приступити до пошуку чергової жертви. Після скоєння вбивства частина клітин "вимикається" на деякий час, а потім все повторюється.

Зараз ви читаєте новину «"Червоного різника", який вбив 52 людини засудили до страти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути