вівторок, 29 березня 2022 11:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Червоний Хрест назвав умови для евакуації населення з небезпечних зон

Червоний Хрест назвав умови для евакуації населення з небезпечних зон
Червоний Хрест не допомагає в організації або проведенні депортації. Фото: focus.ua

Міжнародний Комітет Червоного Хреста не допомагає в організації або проведенні примусової евакуації або депортації.

Червоний Хрест не підтримує жодної операції всупереч волі людей і принципам Комітету. Про це розповів глава делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста Паскаль Гундт в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Ми безпосередньо брали участь у двох евакуаціях населення в Україні: вони відбулися в Сумах 15 і 18 березня, коли ми допомогли цивільному населенню безпечно вийти з міста. В обох випадках люди добровільно сіли в автобуси, на яких дісталися до іншого українського міста - Лубни", - заявив він.

Гундт додав, що людям необхідно давати можливість за бажанням покинути окуповані території, оскільки це відповідає міжнародному гуманітарному праву. МКЧХ вважає, що в таких випадках їм слід надавати широкий вибір варіантів для переїзду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії примусять служби таксі передавати інформацію ФСБ

"Переїзд і евакуацію людей, які перебувають у небезпеці, слід проводити тільки якщо виконані певні умови: потрібна згода самих людей, і вона має бути добровільною, сім'ї мають залишатися разом, відповідні сторони мають надати всі необхідні дозволи й гарантії, зокрема щодо майна, місця призначення, питань безпеки й подальшого повернення", - наголосив Гундт.

Також заявив, що Комітет не має можливості незалежного підтвердження повідомлень про те, що людей вивозили з Маріуполя без їхньої згоди, проте МКЧХ і далі пильно стежить за ситуацією.

Загарбники з Російської Федерації і надалі проводять масову депортацію населення окупованих територій України. З Херсонської області вже вивезли 90 тис. громадян України, Молдови й РФ. Підставами для переміщення рашисти називають "звернення посольств і заявки, подані у військову комендатуру Херсона. З тимчасово непідконтрольних територій України в Донецькій і Луганській областях вивезли понад 19,6 тис. мирних жителів, з них 3300 дітей.

Зараз ви читаєте новину «Червоний Хрест назвав умови для евакуації населення з небезпечних зон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути