четвер, 13 червня 2013 17:17

Черкаських школярів змусили сапати отруєну гербіцидами траву

Черкаських школярів змусили сапати отруєну гербіцидами траву
Фото: alkogolhelp.org

У прокуратуру Чорнобаївського району на Черкащині поступила заява від жительки Чорнобаї Інни Розум щодо випадку з отруєнням її 15-річної доньки. Жінка стверджує, що 7 червня її дитина разом з іншими школярами сапала оброблену гербіцидами траву.  За словами прес-секретаря  прокуратури Вікторії Скорикової, було внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження щодо порушень правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

"Того дня зранку діти мали працювати у гімназії. Але заступник голови райдержадміністрації Тамара Черкас попросила директора, щоб дали учнів для прибирання території біля обеліску. Менших вчителі поставили на клумби, а старші висапували між бетонними плитами траву. Збирали її руками, бо віників не брали. Згодом діти почали скаржилися, що нудить, болить голова і ріже в очах. Перехожі сказали, що тут 5 червня обробляли бур'ян гербіцидами. Приїхав у цей час Микола Мовчан, працівник селищної ради. Попросив забрати дітей.  Вчителі почали виводити. Але приїхав виконуючий обов'язки голови селищної ради Володимир Огнівенко із віниками і сказав: "Ви все це висапали, зараз приїде причіп, завантажте". Не привіз ані води, ані мила, лише віники. Тамара Черкас знала, що оброблено гербіцидами, але сказала, що нічого страшного, бо його вчора змило дощем. Гербіцид був сильний, бо через чотири дні трава була вже жовта. Обробляли комунальники селищної ради", - розповіла матір постраждалої дитини.

Жінка каже, що стало зле 5-м учням з їхньої гімназії і кільком учням шкіл.

"Вчителі не винні, бо вони підневільні. Але повинні були подзвонити батькам. Я дізналася через кілька годин. Донька подзвонила, що двічі нудило, болять і сльозяться очі. Педіатр сказала, що це симптоми отруєння гербіцидами. Діагноз під питанням. Дочці поставили крапельниці. В неї на руках і ногах був висип, який перетворився на ранки. А зараз шкіра стала багровою і злазить. В лікарні дитину прокапали, дома промивали очі. Аналізів на токсичність не роблять ні у нас, ні у Черкасах. Спочатку тиснули на лікаря, щоб змінила діагноз. У кількох дітей теж були висипи на руках і ногах. А нудило 5-х з нашої гімназії і 2-х зі школи. Але батьки бояться писати заяви, бо вони бюджетники і переживають за свою роботу", - зазначила Інна Розум.

Виконуючий обов'язки голови селищної ради каже, що не знає ні про яке отруєння дітей.

"Є лише скарга, що у дитини боліла голова на суботнику. Документального підтвердження про отруєння немає. Ніякі я мітли не привозив. Чи обробляли гербіцидами траву, я не можу зараз сказати. В мене немає такої інформації", - сказав Огнівенко.

"Було прохання, щоб директори посприяли у прибиранні біля обеліску. Коли директор подзвонила, що дитині погано, то роботи припинили. Та дитина звернулася із підозрою на отруєння. Ніякого масового отруєння не було. Аналізів крові не було технічної можливості зробити. Гербіцидами 5 червня не оброблялося, було це раніше. Яким саме гербіцидом, не знаю", - сказала заступник голови райдержадміністрації Тамара Черкас.

Зараз ви читаєте новину «Черкаських школярів змусили сапати отруєну гербіцидами траву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути