Ексклюзиви
середа, 06 грудня 2023 16:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Через блокаду польських далекобійників затримується важлива волонтерська допомога для України

Через блокаду польських далекобійників затримується важлива волонтерська допомога для України
Через блокаду кордону протестувальниками Україна не може отримати критично важливі для ЗСУ партії дронів і електроніки та автомобілі. Фото: Reuters

Волонтерська допомога для України, яку організовують благодійні та неурядові організації, застрягає на кілька тижнів на кордоні через протести польських далекобійників.

Через блокаду кордону протестувальниками Україна не може отримати критично важливі для ЗСУ партії дронів і електроніки та автомобілі. Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела, які працюють у цій галузі.

Протести в Польщі розпочалися 6 листопада, 1 грудня аналогічну акцію розпочали водії вантажівок у Словаччині. Далекобійники вважають, що відкритий доступ до ЄС для українських водіїв збиває ціни на перевезення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни Балтії оголосили Польщі демарш

Протестувальники заявляють, що пропускають в Україну офіційну гуманітарну та військову допомогу, проте вантажі та машини, які куплені неурядовими організаціями та перевозяться на комерційних вантажівках, крізь блокаду пройти не можуть.

Глава фонду "Повернись живим" Тарас Чмут сказав агентству, що на кордоні на кілька тижнів застрягли вантажі фонду із системами нічного бачення та пікапи, а також сотні дронів. Він повідомив, що фонд намагається домовитися з владою Польщі, щоб забезпечити безперешкодний пропуск їхніх вантажів.

Агентство зазначає, що попри потоки урядової допомоги від союзників, робота волонтерських організацій, як і раніше, забезпечує значну частину ресурсів, які необхідні Збройним силам України для відбиття російської агресії.

У понеділок, 7 листопада, польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні між Польщею й Україною: "Корчова–Краківець", "Гребенне–Рава Руська", "Дорогуськ–Ягодин".

Протест офіційно зареєстровано польськими перевізниками в місцевих органах влади до 3 січня 2024 року.

Серед вимог перевізників до уряду Польщі - повернення практики дозволів для українських перевізників; посилення для іноземних перевізників правил перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту); неможливість реєструвати компанії у Польщі, якщо їхня фінансова діяльність відбувається не на території ЄС; створення окремої черги для автомобілів на номерах країн ЄС; створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур, отримання доступу до української системи "Шлях".

Зараз ви читаєте новину «Через блокаду польських далекобійників затримується важлива волонтерська допомога для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути