четвер, 08 червня 2023 13:16

Спецтема: Війна Росії проти України

"Був дуже потужний вибух у трьох місцях": в Укргідроенерго сказали, як Росія підірвала Каховську ГЕС

"Був дуже потужний вибух у трьох місцях": в Укргідроенерго сказали, як Росія підірвала Каховську ГЕС
Російські загарбники 6 червня підірвали дамбу Каховської ГЕС. Фото: dw.com

На Каховській гідроелектростанції сталися дуже потужні вибухи в трьох місцях. У цьому переконаний генеральний директор держкомпанії Укргідроенерго Ігор Сирота.

За його словами, при демонтажі станції після звільнення цієї території від російських загарбників експертиза це доведе. Таку заяву Сирота зробив в ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

Гендиректор Укргідроенерго переконаний, що для того, щоб підірвати дамбу Каховської ГЕС, потрібно було в одне місце скинути щонайменше три півтонних авіабомби.

"Це неможливо зробити ударами якоїсь однієї ракети. Це був дуже потужний вибух у трьох місцях станції", ‒ сказав Сирота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Каховському водосховищі падає вода: у МАГАТЕ заявили про небезпеку для Запорізької АЕС

При цьому він не став прогнозувати площу подальшого затоплення. Каже, це залежить від характеру та масштабів пошкодження ГЕС.

"Будемо сподіватися, що при підриві станції не пошкоджена гідроспоруда в нижніх позначках. Якщо залишилася якась частина, то звичайно частина води може залишити у верхній водоймі. Якщо вона пошкоджена до бетонної плити, то буде спрацювання ще більше. Чим більше буде спрацювання, тим більшу площу вода займатиме", – сказав Сирота.

Поки що, за його словами, рівень води у Каховському водосховищі спадає.

"Ми доходимо до позначки на Каховському водосховищі 13 метрів і ми доходимо до "мертвої зони" – це 12,7 метра. Після цього не буде водозабору ні для ставків охолодження Запорізької АЕС, ні для всіх областей", – додав Сирота.

Президент Володимир Зеленський 8 червня прибув з робочою поїздкою на Херсонщину. Там, зокрема, провели координаційну нараду щодо ліквідації наслідків підриву греблі Каховської ГЕС.

Вночі 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Почалося стрімке затоплення прибережних населених пунктів та частини Херсона. В області оголошено термінову евакуацію.

Зараз ви читаєте новину «"Був дуже потужний вибух у трьох місцях": в Укргідроенерго сказали, як Росія підірвала Каховську ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути