середа, 30 листопада 2011 16:48

Білоруських терористів засудили до смертної кари
5

Коновалова та Ковальова визнали винними і засудили до смертної кари
Фото: Фото: Reuters
Теракт у метро 11 квітня

Верховний суд Республіки Білорусь 30 листопада виніс вирок відносно Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова, обвинувачених у скоєнні теракту в мінському метро 11 квітня. Суддя Олександр Федорцов визнав обох молодих людей винними в скоєнні теракту і засудив до вищої міри покарання - смертної кари.

Процес проходив в актовому залі Будинку правосуддя в Мінську. Приблизно за десять хвилин до початку оголошення вироку до зали суду в металеву клітку ввели обвинувачених. При цьому співробітники суду вели відеозйомку, передає Телеграф.

Також у суді були присутні медики і співробітники спецпідрозділів, ряд громадських активістів, родичі Владислава Ковальова, потерпілі від вибуху і їх родичі, а також родичі загиблих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генпрокурор Білорусі: "Журналісти влаштували танці на крові"

Журналістам, яких в зал суду запускали через окремий вхід, були відведені крайні місця біля стінки.

"Повний текст вироку становить 114 сторінок. Приблизний час оголошення - чотири-п'ять годин", - сказав суддя Олександр Федорцов і почав зачитувати вирок.

Суд визнав Дмитра Коновалова винним у скоєнні терактів у вересні 2005 року у Вітебську і 4 липня 2008 і 11 квітня 2011 року в Мінську.

Крім того, його визнали винним у ряді вибухів вибухпакетів і підпалі кіоску в період з 2000 по 2005 роки у Вітебську і на станції Гришани. Владислава Ковальова визнали винним у співучасті в організації деяких вибухів в 2000-2004 роках, купівлі, зберіганні та продажі тротилу Дмитру Коновалову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруси бояться їздити метро

Його також визнали винним в тому, що він знав про підготовку та вчинення терактів, а також про особу, яка їх вчинила і не повідомив про це в міліцію.

О 13:15 в суді оголошено перерву на годину. Засідання суду поновилося в 14:15. Зал зустрів адвокатів обвинувачених оплесками.

Суд визнав Дмитра Коновалова винним у підготовці та здійсненні теракту в мінському метро 11 квітня 2011 року, Владислава Ковальова - у співучасті в підготовці теракту.

О 15:00 суддя зробив зауваження людям, які сіли в крісла. Заяви судді про те, що у відеозаписах відсутні прикмети монтажу, викликали обурення в залі. У зв'язку з цим суддя наказав вивести із зали тих, хто розмовляє. О 15:25 суддя оголосив вирок.

Зараз ви читаєте новину «Білоруських терористів засудили до смертної кари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути