четвер, 03 травня 2012 19:56

"Втікача з СІЗО знайдуть на районі, де він буде пити горілку" - правозахисник

"Втікача з СІЗО знайдуть на районі, де він буде пити горілку" - правозахисник
На думку Гаркавенка, втікачеві "не обов'язково було кудись бігти, можна було просто піти". Фото: gazeta.ua

Втечу з місць позбавлення волі зазвичай здійснюють два типи людей. Перші - непостійні, непослідовні, непосидючі, які піддаються хвилинному пориву. Другі - цілеспрямовані, що наперед планують втечу. У них зазвичай є гроші, адреси, люди, які їх чекають.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив правозахисник Ігор Гаркавенко.

"На мою думку, людина, яка сьогодні втекла з Лук'янівського СІЗО належить до першого типу. Ув'язнений працював на хозобслузі. Це люди, які працюють на адміністрацію, розносять баланду в бачках, миють підлоги. На цих людей не поширюється камерна система. Йому не обов'язково було кудись бігти, можна просто піти.

Цього чоловіка закрили у СІЗО тому, що він не ходив кожного тижня відмічатися. Звісно, до нього не поставилися у тюрмі суворо, бо він сів за дрібниці. Гадаю, чоловіка швидко знайдуть на його районі, де він буде пити горілку з друзями", - припускає Гаркавенко.

Він навів ще декілька прикладів бездумної втечі. У першому чоловік втік із колонії, щоб потрапити на весілля до друга. Там його і зловили. У другому людина, яка відбувала термін за дезертирство, збігла із прогулянкового майданчика у невеличке приміщення неподалік. Чоловік був дуже маленьким на зріст. Потім він ховався під сходами декілька днів, йому навіть приносили харчі. Утім, невдовзі знайшли. Вибратися із в'язниці чоловікові так і не вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найпростіше з СІЗО утекти комусь з "козлобанди" - екс-арештант

"Прикладом спланованої втечі є найрезонансніша справа Олександра Замазія 2007 року. Він напав із заточкою на охоронця, видерся по газовій трубі на дах одного з корпусів, перестрибнув через огорожі і втік. Його досі не знайшли.

Так само довго готували план увязнені на прізвища Пипка і Кобець 1996 року. Вони платили гроші співробітнику адміністрації за те, щоб він водив їх у баню поза графіком. В один із таких разів вони сховали під одежею мотузки і проводи, напали на банщика, зв'язали його і забрали ключ. В'язні вилізли у передзонник, пройшли приміщення прийому передач, залізли на паркан і зістрибнули. Утім, втеча була невдалою. Кобець при падінні зламав ногу, закотився під машину, звідки його і витягли. А Пипку арештували через 10 днів", - розповів Гаркавенко.

Він повідомив, що найголовнішою мотивацією є свобода, про яку дуже мріють і бачать у снах усі в'язні. Особливо ті, хто сидять вперше і недовго. І багато втікачів не думають, що з ними буде на свободі.

Нагадаємо, сьогодні з Лук'янівського СІЗО втік в'язень 1979 року народження. У 2010 році його засудили на 3 роки за крадіжку з відстрочкою вироку на 2 роки.

Зараз ви читаєте новину «"Втікача з СІЗО знайдуть на районі, де він буде пити горілку" - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути