неділя, 08 січня 2023 08:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Бахмут, Соледар, Сватове й Кремінна ‒ показали свіжі карти бойових дій в Україні

Російські окупанти дещо посилили атаки на Бахмутському та Авдіївському напрямах. Загарбники також намагаються прорвати оборону ЗСУ у Соледарі.

Запеклі бої тривають і в районі Сватового ‒ Кремінної на Луганщині. Про це свідчать свіжі карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

7 січня тривали бойові дії в районі Сватового. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни на північний захід від Сватового на Куп'янському напрямку намагаються покращити свої тактичні позиції. Українські війська відбили атаку в районі Стельмахівки, що за 15 км на північний захід від Сватового. За даними російського міноборони, ЗСУ намагалися контратакувати у напрямку Синьківки за 45 км на північний захід від Сватового. Водночас один з російських "воєнкорів" повідомив, що війська РФ намагалися просунутися на Стельмахівку та Новоселівське, що за 13 км на північний захід від Сватового.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій біля Сватового та Кремінної
Карта бойових дій біля Сватового та Кремінної

Тривають наступальні операції з обох боків у районі Кремінної. За даними Генштабу ЗСУ, війська РФ намагалися атакувати поблизу населених пунктів Макіївка, Діброва та Білогорівка. Один з російських блогерів писав, що війська РФ атакують у напрямку Макіївки, яка поки що в "сірій зоні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни на Різдво обстріляли місію ООН на Запоріжжі ‒ Старух

Аналітики підтверджують незначний наступ російських військ у Соледарі. Але українські сили зберігають контроль над населеним пунктом станом на 7 січня. Зокрема, на кадрах із геолокацією видно найманця групи "Вагнера" на заводі "Артемсіль" у центрі Соледара. Російські "воєнкори" також переконують, що "вагнерівці" ведуть бої навколо Соледара у Підгородному, Красній Горі, Краснопіллі, Благодатному, Роздолівці та Веселому. За даними російських джерел, "вагнерівці" повністю взяли Підгородне під свій контроль. Але, поки що, аналітики Інституту не мають підтверджень цих заяв.

Один з українських воєнних кореспондентів опублікував свою геолокаційну фотографію перед Соледарською соляною шахтою на північному заході міста. Це свідчить, що ЗСУ утримують цю частину Соледара.

Спростували заяви РФ про виведення українських військ із Соледара також у Східному угрупуванні військ ЗСУ. А український Генштаб ЗСУ повідомив, що ЗСУ продовжують відбивати російські атаки на населений пункт.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

7 січня війська РФ також продовжували наземні атаки на південь від Бахмута. Геолокаційні кадри підтверджують, що сили групи "Вагнера" просунулися до Кліщіївки, що за 6 км на південний захід від міста.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські війська відбили атаки росіян на південь від Бахмута в районі Озарянівки та Кліщіївки. Російські блогери також писали про бойові дії на південь від Бахмута в районі Опитного. На кадрах, опублікованих 7 січня, видно трупи бійців групи "Вагнера", розкиданих біля Бахмута, що вказує на те, що бойові дії в цьому районі, як і раніше, ведуться з великим виснаженням.

Російські сили продовжують атаки вздовж західної околиці Донецька. У Генштабі ЗСУ заявили, що українські війська відбили атаки військ РФ у районі Первомайського на північно-західній околиці Донецька. А також у районі Мар'їнки та Побєди на південно-західній околиці.

На півдні України російські сили продовжували вогонь із закритих позицій на захід від Гуляйполя та вздовж західного берега Дніпра у Дніпропетровській та Херсонській областях. Українські джерела повідомили, що російські війська завдали удару по містах Херсон та Нікополь.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій на півдні України
Карта бойових дій на півдні України

"У Міноборони РФ, ймовірно, намагалися запобігти критиці щодо того, що Росія продовжувала вогонь із закритих позицій у період "припинення вогню". Там заявили, що російські сили нібито відкрили вогонь у відповідь у Запорізькій, Дніпропетровській та Херсонській областях для придушення ударів артилерії ЗСУ по російських позиціях на півдні України", ‒ повідомляє ISW.

Російські джерела стверджують, що їхня ППО збила український безпілотник у районі окупованого Севастополя у ніч із 6 на 7 січня.

Попри оголошене російськими окупантами перемир'я, 7 січня вони завдали дев'ять ракетних і три авіаційні удари. 40 разів обстріляли з реактивних систем залпового вогню. Цілили по військових позиціях і цивільній інфраструктурі. Є поранені й загиблі серед мирного населення. Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України. Не ігноруйте сигнали повітряної тривоги, повідомляє Генштаб ЗСУ в ранковому зверненні 8 січня.

Зараз ви читаєте новину «Бахмут, Соледар, Сватове й Кремінна ‒ показали свіжі карти бойових дій в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути