четвер, 05 липня 2012 10:28

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Аварія на "Фукусімі" сталася через людський фактор: результати розслідування

Аварія на "Фукусімі" сталася через людський фактор: результати розслідування
Комісія поклала відповідальність на уряд за невчасне інформування про аварію населення. Фото: obozrevatel.com

У Японії представили остаточну доповідь парламентської комісії, присвячену розслідуванню причин катастрофи на АЕС "Фукусіма-1", що сталася в березні 2011 року. Згідно з висновками авторів документа, які наводить Agence France-Presse, аварія сталася через людський фактор.

Зокрема, критиці піддалися уряд країни, органи, що здійснюють нагляд над атомною енергетикою, а також компанія-оператор станції Tepco. На думку укладачів доповіді, всі вони діяли безвідповідально, через що "постраждали люди і суспільство".

Так, Tepco та урядові агентства укладачі доповіді звинуватили "в навмисному затягуванні рішень, бездіяльності або в прийнятті таких рішень, які були зручні їм самим". Крім того, повідомляє телекомпанія NHK, вина за неефективні дії була покладена на адміністрацію прем'єр-міністра, посаду якого на момент катастрофи займав Наото Кан. На думку авторів документа, адміністрація необґрунтовано втручалася в роботу екстрених служб, порушуючи командний ланцюжок і вносячи в процес плутанину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Японії знайшли тих, хто винен у катастрофі на "Фукусімі"

Комісія також поклала відповідальність на уряд за невчасне інформування про аварію населення територій, що знаходяться поряд з АЕС. В результаті евакуація місцевих жителів проводилася неефективно.

Також в підсумковій доповіді говориться, що в цілому "Фукусіма-1" "виявилася в уразливому положенні і не було ніяких гарантій, що вона могла витримати землетруси і цунамі", уточнює AFP.

Зараз ви читаєте новину «Аварія на "Фукусімі" сталася через людський фактор: результати розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути