пʼятниця, 02 червня 2023 08:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики показали на картах найгарячіші ділянки фронту
5

У районі Бахмута темпи наступальних дій як Росії, так і українських сил 1 червня залишалися низькими.

Водночас на Таврійському напрямку українська артилерія здійснила 832 удари по позиціях окупантів. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики також оприлюднили свіжі карти бойових дій в Україні.

Бойові дії в Харківській та Луганській областях

Російські війська минулої доби продовжили спроби наступу в районі Сватового та Куп'янська. За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили атаки РФ на захід від Масютівки та в напрямку Стельмахівки.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Луганській та Харківській областях
Карта бойових дій у Луганській та Харківській областях

Аналітики вказують, що згадка українського Генштабу про атаки на захід від Масютівки, ймовірно, вказує на те, що російські сили захопили населений пункт у попередні дні. Російські джерела стверджували, що окупанти захопили Масютівку ще 15 травня. Геолокаційні кадри, опубліковані 31 травня, показують, що війська РФ досягли незначних успіхів на південний схід від Масютівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад пів тисячі знищених загарбників за добу: Генштаб повідомив про нові втрати окупантів

Деякі російські джерела також стверджували, що їхні підрозділи відбили дві українські атаки в районі залізничної станції Мовчанове. Російський блогер писав, що тривають бої поблизу Масютівки, Синьківки та Дворічної. Окрім того, росіяни стверджують, що їхні десантні війська просунулися на два кілометри поблизу Кремінної. За даними українського Генштабу, російські війська вели невдалі наступальні дії поблизу Білогорівки та Спірного.

Бойові дії в Донецькій області

Темпи наступальних дій Росії та України в районі Бахмута 1 червня були низькими. У Генштабі ЗСУ повідомили, що російські війська вели безуспішний наступ в районі Оріхово-Василівки та Білої Гори.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Донецькій області
Карта бойових дій у Донецькій області

За словами командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського, російські війська перейшли до оборони, зменшили активні дії та посилили артилерійський вогонь. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські війська зберігають контроль над південно-західною околицею та в'їздом до міста Бахмут.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій біля Бахмута
Карта бойових дій біля Бахмута

Ватажок російської групи "Вагнера" Євген Пригожин стверджував, що лише близько 90 його бойовиків залишилися в Бахмуті. Виїхати вони обіцяють до 5 червня.

Російські війська 1 червня здійснили обмежені наземні удари біля Авдіївки. У Генштабі України повідомили, що росіяни не проводили наступальних дій на авдіївському напрямку, а українські сили відбили всі російські атаки біля Мар'їнки.

За даними міноборони РФ, підрозділи 1-го корпусу армії так званої ДНР вели наступальні дії під Авдіївкою, а десантно-штурмові загони 5-ї ОМСБр 1-го армійського корпусу та чеченських спецпризначенців "Ахмат" продовжували наступальні дії на мар'їнському напрямку.

Російські війська 1 червня не проводили жодних підтверджених або заявлених наземних атак у західній частині Донецької області.

Бойові дії на півдні України

За даними українських джерел, російські війська ведуть оборонні дії на південному оперативному напрямку в Херсонській та Запорізькій областях.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Запорізькій області
Карта бойових дій у Запорізькій області

Російські сили продовжували вести регулярний вогонь по населених пунктах, які утримують українці, на південній лінії фронту. На відео, опублікованому 31 травня, видно, як елементи російської 127-ї гвардійської мотострілецької дивізії ведуть артилерійський вогонь по українських позиціях у Новополі Донецької області.

Командувач угруповання ЗСУ "Таврія" бригадний генерал Олександр Тарнавський, 1 червня, заявив, що на Таврійському напрямку українська артилерія здійснила 832 удари за добу.

Автор: understandingwar.org
  Карта бойових дій у Херсонській області
Карта бойових дій у Херсонській області

Окупаційні чиновники захопленої росіянами частини Запорізької області заявили, що українська артилерія і й авіація помітно активізувалися в Запорізькій області протягом останньої доби.

Українські війська продовжують діяти на островах дельти Дніпра. На геолокаційних кадрах видно удари російської артилерії по українських силах – ймовірно, розвідувальних елементах – у північно-західній частині острова Великий Потьомкін.

Російські загарбники нині основні зусилля зосереджують на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей.

Протягом минулої доби підрозділи сил оборони України відбили на основних напрямках фронту 25 ворожих атак. Про це вранці 2 червня повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики показали на картах найгарячіші ділянки фронту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути