пʼятниця, 10 березня 2023 07:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики назвали мету російської ракетної атаки 9 березня

Аналітики назвали мету російської ракетної атаки 9 березня
Росія у ніч на 9 березня випустила по Україні різні типи ракет. Фото: slovoidilo.ua

Масований ракетний удар по Україні у ніч на 9 березня не мав жодної військової мети.

Він міг послужити лише цілям російської пропаганди. Про це йдеться у новому зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW).

У Міноборони РФ заявили, що завдали "високоточних ракетних ударів великої дальності з повітря, моря і наземного базування" по українській військовій інфраструктурі, військово-промислових комплексах та енергетичній інфраструктурі, що підтримує ЗСУ.

Влада сказала росіянам, що це ‒ "відплата за теракти" у Брянській області 2 березня. При цьому й українські офіційні особи, і російські блогери та кадри із соціальних мереж вказують на те, що РФ переважно атакувала енергетичну інфраструктуру.

За даними аналітиків, ці ракетні удари не підірвуть волю України та не покращать позиції РФ на передовій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держдеп США відреагував на ракетний обстріл України

"Кремль, ймовірно, навмисно запустив ракети, які українська система ППО не може перехопити, щоб досягти результатів у російському інформаційному просторі, незважаючи на скорочення запасів таких ракет", ‒ йдеться у повідомленні.

В ISW вважають, що президент РФ Володимир Путін, ймовірно, використав ці мізерні ракети для безрезультативних атаках, щоб заспокоїти російські провоєнні та ультранаціоналістичні кола, які переважною більшістю закликали його "помститися" за інцидент у Брянській області 2 березня.

Російські блогери та пропагандисти також критикують російську ракетну кампанію за те, що вона не змогла змусити Україну "замерзнути" взимку наприкінці лютого та на початку березня перед весняним сезоном.

"Путін, ймовірно, спробував компенсувати ці наративи ще однією ракетною атакою, подібною до тієї, яку Росія провела восени 2022 року, використовуючи сучасні ракети, щоб гарантувати деяку шкоду Україні. Однак російські блогери не підтримали нинішні удари переважною більшістю. Вони зазначають, що Кремлю необхідно змінити свій підхід до націлювання з огляду на те, що Україна пристосувалася до встановленої схеми атак на свою енергетичну інфраструктуру", ‒ наголошують в ISW.

У ніч на 9 березня російська армія завдала масованого удару по Україні. Атакувала ракетами та дронами низку областей. Сили ППО збили 34 з 48 крилатих ракет і чотири з восьми безпілотників Shahed, повідомили в Повітряних силах.

Одна з ракет впала у Золочівському районі Львівщині. Внаслідок вибуху загинуло п'ятеро людей. Загалом росіяни випустили по Україні 81 ракету та 8 безпілотників.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики назвали мету російської ракетної атаки 9 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути