пʼятниця, 21 грудня 2012 09:45

Американський морпіх за те, що помочився на труп таліба, заплатить 500 доларів штрафу

Американський морпіх за те, що помочився на труп таліба, заплатить 500 доларів штрафу
Фото: Reuters

Військовий трибунал на американській базі Кемп-Лежен (штат Північна Кароліна) засудив військовослужбовця Корпусу морської піхоти США штаб-сержанта Джозефа Чембліна до 30 діб арешту за знущання над тілами бойовиків в Афганістані. Крім того, суддя зобов'язав Чембліна виплатити штраф у розмірі 2 тис. доларів і знизив його у званні на три ранги.

Раніше військовослужбовець визнав себе винним в порушенні військового обов'язку, неналежному виконанні своїх обов'язків по нагляду за підлеглими і знущанні над трупом переможеного супротивника.

Разом з тим реальне покарання Чембліна буде набагато менш суворим. Його чекає штраф у розмірі 500 доларів і пониження в званні всього на один ранг. Саме таке максимальне покарання може бути призначене військовослужбовцю відповідно до досудової угоди, укладеної раніше з командуванням Корпусу морської піхоти США. Як виявилося, суддя виносив вирок не знав про наявну домовленості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал у армії США: морпіхи мочилися на тіла вбитих афганців

Чемблін і ще четверо американських військовослужбовців, поглумилися над останками талібів у провінції Гільменд в липні минулого року. Відеозапис, що потрапив в інтернет в січні, на якому морпіхи мочаться на тіла загиблих, викликала шквал обурення громадськості. Американське керівництво, в тому числі держсекретар США Гілларі Клінтон і глава Пентагону Леон Панетта, тоді публічно засудили поведінку американських морських піхотинців.

Під трибунал були віддані двоє - Чемблін і Едвард Діптола. Вирок Діптолі поки не винесено. Інші троє військових відбулися в серпні адміністративними стягненнями.

Зараз ви читаєте новину «Американський морпіх за те, що помочився на труп таліба, заплатить 500 доларів штрафу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути