пʼятниця, 16 грудня 2022 16:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Які ракетні комплекси потрібні Повітряним силам ЗСУ ‒ генерал розповів

Які ракетні комплекси потрібні Повітряним силам ЗСУ ‒ генерал розповів
Генерал-лейтенант Михайло Забродський розповів, які комплекси нині потрібні Повітряним силам ЗСУ. Фото: скріншот

Повітряні сили Збройних сил України потребують переоснащення сучасними зенітно-ракетними комплексами.

Ідеться про ЗРК трьох класів – малої, середньої дальності та дальньої дії. Про це в статті для Укрінформу "Вітчизняна війна. Протиборство в повітрі" пише перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

За його словами, майбутня архітектура вітчизняної ППО в частині, що стосується ЗРК, вже зараз має бути "чітко сформованою, узгодженою і прийнятою до реалізації нами і нашими партнерами".

Генерал наголосив, що вже нині чітко проглядається потреба в оснащенні Повітряних сил ЗСУ комплексами трьох класів за дальністю ураження повітряних цілей: малої дальності – до 40 км, середньої дальності – до 100 км, дальньої дії – понад 100 км. За розрахунками, потреба в ЗРК цих класів становить близько двох третин, менше третини і 8-10 % відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди і якими ракетами битиме надалі Росія ‒ прогноз генерала Забродського

За словами Забродського, наповнення такої структури вже розпочато. Так, наприклад, розроблений під керівництвом німецьких спеціалістів ЗРК IRIS-T SL, американська родина MIM-23 Hawk і норвезько-американський NASAMS 2 в поточних комплектаціях є типовими представниками класу ЗРК малої дальності на заміну радянських Бук-М1.

Наступним, на його думку, має бути наповнення компонента ЗРК середньої дальності на заміну ЗРК С-300. Таким комплексом для українських Повітряних сил у найближчій перспективі може стати французький SAMP/T із заявленою дальністю ураження до 100 км. Він також здатний перехоплювати балістичні цілі. Або ж ізраїльський Барак-8 із заявленою дальністю до 90 км. Серйозні переваги надасть і застосування американського MIM-104 Patriot в модернізації PAC-3. Як ЗРК дальньої дії, за умови прийняття партнерами відповідних рішень, можна буде також використовувати, наприклад, американський THAAD.

За словами Забродського, Україна повинна продовжувати переговори з міжнародними партнерами щодо закупівлі сучасної бойової авіації.

Російські загарбники 16 грудня здійснили чергову масовану ракетну атаку по українській інфраструктурі. Вибухи лунали в різних регіонах України.

У п'ятницю російські терористи випустили по об'єктах критичної інфраструктури України 76 ракет. Українська протиповітряна оборона сбила 60 ворожих ракет. Про це повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. ППО збила 79% російських ракет.

Зараз ви читаєте новину «Які ракетні комплекси потрібні Повітряним силам ЗСУ ‒ генерал розповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути