неділя, 29 січня 2023 20:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Яка мінімальна кількість F-16 треба Україні: полковник ЗСУ сказав

Яка мінімальна кількість F-16 треба Україні: полковник ЗСУ сказав
Літак F-16 адаптований до всіх елементів ураження, які є. Фото: DoD US

Для проведення успішного наступу Україні необхідні винищувачі F-16

Мінімальна бажана кількість – це дві ескадрильї по 12 літаків. Про це у коментарі "24 каналу" сказав військовий експерт, льотчик-інструктор і полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

Льотчик-інструктур зазначив, що F-16 – це летюча платформа, багатоцільовий винищувач, так званий 4 в 1. Тобто, це платформа, яка може виконувати завдання:

– наземної підтримки військ, тобто, як бомбардувальник;
– штурмовика по землі;
– перехоплювача ракет;
– винищувача в повітряних боях проти винищувачів ворога й повітряних цілей літаків ворога.

"Тому передача такого роду платформ нам вирішить дуже багато задач і в наступі, й у прикритті нашого неба. Нехай самому по собі літаку чотири десятки років, але він мав певну кількість модернізацій. Нині останні модернізовані літаки можуть нести весь спектр озброєння, яке є у країн НАТО" – зауважив військовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики підрахували у скільки обійдеться "закриття неба" над Україною літаками F-16

Він додав, що літак адаптований до всіх елементів ураження, які є. Основні з них, якщо ППО, це ракети типу AMRAAM, які використовує NASAMS. Також IRIS-T він може нести, збільшуючи його бойовий радіус до тисячі кілометрів плюс певний пакет бомб, авіабомб, ракет, крилатих ракет.

За словами льотчика-інструктора, мінімальна оптимальна кількість винищувачів такого типу – це авіабригада. Це дві ескадрильї з 12 літаків. Приблизно 24 літаки – це оптимальний мінімум для цього літака, його експлуатації, його інженерно-технічного супроводу.

"Є сенс ставити певні техніко-експлуатаційні частини на аеродромах. Як мінімум треба буде два аеродроми – основний і запасний. Ці два аеродроми мають бути прикриті системами типу Patriot. Однієї батареї досить, щоб прикрити цю авіабазу з двох аеродромів, якщо вони поруч розташовані", – наголосив Світан.

Він додав, що від 24 літаків і більше наші Повітряні сили ЗСУ зможуть експлуатувати.

"Звісно, це та мінімальна кількість літаків, яка нам потрібна для виконання наступальних дій. Одна авіабригада прикриє один корпус при виконанні наступальних дій", – додав льотчик-інструктор.

У Повітряних Силах України оголосили реальну потребу у багатофункціональних винищувачах, які зможуть забезпечити охорону повітряного простору України.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону повідомив, що для надійного захисту мову необхідно вести про щонайменше 5 бригад, у кожній три ескадрильї – це була б така кількість літаків, яка зможе забезпечити охорону повітряного простору разом з системами ППО такої величезної держави як Україна.

Зараз ви читаєте новину «Яка мінімальна кількість F-16 треба Україні: полковник ЗСУ сказав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути