пʼятниця, 02 листопада 2018 08:02

2500 грн за труп матері: які хабарі вимагають в українських моргах

2500 грн за труп матері: які хабарі вимагають в українських моргах
У Дніпрі в чоловіка вимагали заплатити гроші, щоб отримати з моргу тіло його матері. Фото - ТСН

У Дніпрі в чоловіка вимагали заплатити гроші, щоб отримати з моргу тіло його матері.

Хабар у розмірі 2,5 тис. грн за покійну вимагала санітарка. Вона аргументувала це тим, що працівники моргу взули й одягли жінку. Але одяг на покійниці був свій, а тіло з лікарні родичі доставили самі.

Санітарка просила дати їй гроші готівкою, але натомість не пропонувала чек або квитанцію. Коли побачила, що хабар їй давати не хочуть – почала торгуватися та зменшувати суму, йшлося в ТСН.

Син покійної, Василь, викликав поліцію. Тільки після цього йому віддали тіло матері. Однак правоохоронців він не дочекався - поспішав на кладовищі. Сама санітарка пізніше спростувала факт вимагання, який зняли на камеру. За її словами, чоловік сам пропонував їй гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В лікарні змушували забрати тіло чужого покійника

"Я ніякої суми не озвучувала. Він сам сказав: за винагороду. Попросив нанести косметологічну і інші процедури, які не входять в мої обов'язки", - сказала медсестра ДЗ Спеціалізованої багатопрофільної лікарні №1 Оксана Світловська.

Але Василь стверджує, що ніяких процедур не замовляв. Пішов в медзаклад, де показав відеозапис з санітаркою. Подивившись відео, лікар констатував, що це виходить за рамки чинного законодавства. Також він зазначив, що офіційно слід платити лише за зберігання тіла більше трьох днів. Василь прийшов забрати тіло матері на четвертий день, тому повинен був внести 300 гривень. У лікарні, в морзі якої сталася ця ситуація, зібрали екстрену комісію. А Василь, він піде в поліцію, де напише заяву і буде вимагати розслідування.

Як розповіли юристи, такий скандал з моргами Дніпра вже не перший. За їх словами, ошуканих людей дуже багато, точної статистики немає.

"Щоб забрати тіла близьких, вбиті горем люди платять гроші і в поліцію не звертаються. І дарма: адже закон на їхньому боці. Платні послуги можуть бути в моргах: косметолог, перукар, бальзамування і утримання тіла більше трьох діб в морозильнику. Все інше - незаконне вимагання коштів", - пояснив юрист Антон Деньгуб.

У Чернігові рідні покійного Івана Коваля поховали чоловіка двічі. Виявилося, що у патолого-анатомічному відділенні їм віддали тіло чужої людини. А їхнього родича поховали під іншим іменем чужі люди.

Зараз ви читаєте новину «2500 грн за труп матері: які хабарі вимагають в українських моргах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути