субота, 02 травня 2015 13:58

2 травня - найкривавіший день для Одеси з часів Другої світової
6

Автор: maxpark.com
 
2 травня 2014 рік. Одеса. У місті на 17:00 запланований матч футбольного чемпіонату України між командами "Чорномероць" та "Металіст". О 15:00 фанати клубів та представники одеського Євромайдану збираються на Соборній площі. Із прапорами в руках та словами українського гімну на вустах вони вирушають вулицями міста маршем "За єдність України".
Автор: ukrinform.ua
 

Паралельно на Куликовому полі, де з початку Революції Гідності розгорнули намети Антимайдану, формується інша колона – сепаратистська. Молодики впевнені, що проукраїнські активісти будуть зносити їхній табір, тому вирішують йти маршем паралельно з патріотами.

Щоб запобігти провокаціям, правоохоронці ділять марш "За єдність України" на дві колони, одна з яких пішла на вулицю Грецьку, інша - на Дерибасівську. Зустрітися вони повинні були на Грецькій площі, куди вже прямували антимайданівці.

Автор: pravda.com.ua
 

Зустріч євромайданівців та сепаратистів переросла у сутички. Вулицям Одеси літає каміння, петарди, димові шашки, пляшки з запалювальною сумішшю. Антимайданівці дістають вогнепальну зброю і ось уже є перша жертва. Після цього у центрі Одеси запанував справжній хаос.

На вулиці виходять одесити, футбольні фанати залишають трибуни стадіону "Чорноморець", де проходить матч. Всюди лунають постріли. Сепаратисти, ховаючись за спинами міліції, стріляють у євромайданівців.

Автор: Reuters
 

Проукраїнські активісти та футбольні ультрас починають гнати своїх опонентів до Куликового поля. Прихильники федералізації ховаються в Будинку профспілок, куди вже летять коктейлі Молотова. За кілька хвилин у будівлі спалахує пожежа, проте не від пляшок із сумішшю, осередок вогнища виник всередині приміщення. Люди опинилися у пастці.

Автор: Reuters
 

Євромайданівці та рятувальники допомагають активістам Куликового поля вибратися з будівлі. Деякі не витримують і, рятуючись від вогню, стрибають з вікон. Із Будинку профспілок, за офіційними даними, так і не вийшли 36 людей. Вони загинули від чадного газу, продуктів горіння й опіків.

Як наприкінці квітня 2015 року повідомили у ГПУ, слідів хлороформу, як і слідів отруйних газів, в одеському Будинку профспілок експерти не виявили. Наразі Генпрокупатура доопрацьовує обвинувальні акти проти учасників подій 2 травня в Одесі, а також розслідує неналежне виконання своїх обов'язків співробітниками міліції, трьом із яких уже повідомили про підозру.

2 травня 2014 рік. Одеса. 48 загиблих, понад 250 поранених. Такої кількості постраждалих місто не бачило з часів Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «2 травня - найкривавіший день для Одеси з часів Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути