середа, 03 листопада 2021 14:17

17-річний підробив "Дію" і створив найбільший канал розповсюдження фальшивки

17-річний підробив "Дію" і створив найбільший канал розповсюдження фальшивки
У Харкові викрили 17-річного хлопця, який підробив "Дію" і створив найбільший канал розповсюдження фальшивки. Фото: t.me/mintsyfra

Кіберполіція у Харкові викрила 17-річного хлопця, який підробив "Дію" та ще й створив найбільший канал розповсюдження фальшивки.

На його Telegram-бот і канал, які вже заблоковані, встигли підписатися понад 20 тис. людей, заявив голова Нацполіції Ігор Клименко, цитує департамент комунікації МВС.

"Через чати можна було за 200 грн отримати доступ до фейкової "Дії", а за 300 грн – оформити підроблений сертифікат про вакцинацію від Covid-19, а за 100 грн – фальшиве посвідчення водія", - сказав очільник поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розробника фейкової "Дії" запросили в Мінцифру на роботу

Cистема працювала за концептуально новою схемою: дані користувачів зберігалися на сервері, що генерував імітуючу вебсторінку додатку "Дія". І там можна було змінювати будь-яку інформацію про себе. Крім цього, вебплатформа відображала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації.

"Визнаю, це чудова робота юного хакера. І навіть наша публікація виглядає як своєрідна реклама його навичок. Але принцип невідворотності покарання має працювати: він порушив закон, спекулюючи на складній ситуації в державі, тож має понести відповідне покарання", - додав він.

27 жовтня кіберполіція у співпраці з представниками Мінцифри викрила 21-річного чоловіка, який самотужки розробив застосунок для смартфонів. За дизайном він був ідентичним із державним застосунком "Дія".

У фейковій програмі користувачам надавалася можливість створити собі будь-який документ із представлених в офіційному програмному забезпеченні. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від Covid-19. Проте, у розробки не було доступу до жодного з держреєстрів, а під час першої ж його перевірки можна було викрити підробку.

Зараз ви читаєте новину «17-річний підробив "Дію" і створив найбільший канал розповсюдження фальшивки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути