вівторок, 09 листопада 2021 11:51

115 років тюрми: у Польщі затримали українського хакера, який обікрав Apple

115 років тюрми: у Польщі затримали українського хакера, який обікрав Apple
ФБР також оголосило у розшук іншого члена REvil, росіянина 28-річного Євгена Поляніна. Фото: pixabay.com

У Польщі 8 листопада заарештували 22-річного українця Ярослава Васинського, який викрав креслення MacBook Pro з M1 Max та вимагав від Apple $50 млн.

Наразі Васинський очікує екстрадиції до Сполучених Штатів, де йому загрожує до 115 років позбавлення волі, повідомляє Міністерство юстиції США.

"Навесні цього року він та інші члени хакерського угруповання REvil отримали доступ до внутрішніх комп'ютерних мереж декількох компаній-жертв і потім застосовували шкідливий софт, щоб зашифрувати дані на їхніх комп'ютерах", - йдеться у повідомленні.

Відомство також оголосило про вилучення $ 6 млн платежів, отриманих у якості викупу від жертв атак REvil. Над тим, щоб встановити особи хакерів, що стоять за атаками, працювали декілька відомств, зокрема, ФБР. Васинський тривалий час переховувався під різними іменами, щоб уникнути ідентифікації. У Румунії, у результаті співпраці з місцевими правоохоронними органами, затримали ще двох хакерів цього злочинного угруповання.

ФБР також оголосило у розшук іншого члена REvil, росіянина 28-річного Євгена Поляніна. Його обвинувачують у незаконному отриманні $13 млн у результаті понад 3 тис. хакерських атак на комп'ютери американських компаній. У США йому загрожує до 145 років позбавлення волі.

За даними Вашингтона, Полянін і Васинський входять до хакерського угруповання, яке отримало шляхом кібершантажу понад $200 млн у криптовалюті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Встановили хакерів ФСБ, які скоїли тисячі кібератак на держоргани України

Уряд Сполучених Штатів Америки пообіцяв до $10 млн винагороди за інформацію про групу хакерів DarkSide, які створили однойменну програму. На сайті Держдепу США зазначили, що DarkSide стояла за атакою у травні цьогоріч на найбільший паливний трубопровід країни Colonial Pipeline.

Зараз ви читаєте новину «115 років тюрми: у Польщі затримали українського хакера, який обікрав Apple». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути