вівторок, 22 лютого 2011 22:43

На суді показали відеозапис смерті студента в міліції

 На суді показали відеозапис смерті студента в міліції

У Києві в понеділок пройшло одне з ключових судових засідань у справі студента Ігоря Індила, який загадково помер у Шевченківському РУВС столиці.

Батькам хлопця, підсудним екс-міліціонерам Сергію Коваленку і Сергію Приходько, а також кільком свідкам суддя Маргарита Васильєва продемонструвала відеозапис, знятий внутрішніми камерами спостереження Шевченківського райуправління.

Як виявилося, місце в кімнаті для затриманих, де перебував Ігор, проглядається лише частково, тому багато важливих моментів залишилися за кадром.

На записі, який датований 17 травня 2010 року, видно, що в камері за ґратами перебуває чоловік середніх років (як з'ясувалося, затриманий Анатолій Римар): він періодично ходить, лягає то на одну лаву, то на іншу і через ґрати спілкується з в'язнем суміжної камери .

О 21:49 відчинилися двері, дільничний міліціонер Сергій Приходько під руки затягнув Ігоря Індила, залишив його лежати на підлозі, а сам пішов. Полежавши кілька хвилин, Ігор почав ворочати головою, потім повернувся на лівий бік, потім на спину і почав підніматися.

У цей момент на відео з'явилася рухома темна пляма. "Це муха сіла на камеру!", - почулося на лаві підсудних. "Коли я дивилася запис минулого разу, цієї перешкоди не було", - запевнила мама студента, Людмила Індило.

Тим часом на відео видно, як Ігор то сідає на підлогу, то лягає, підводиться і падає, ходить по камері.

Близько 22:30 до камери зайшов черговий Коваленко і вивів звідти Римаря, який попросився "по нужді". О 22:41 Ігор ліг на лавку, і, пролежавши там кілька хвилин, упав з неї. При цьому сама лавка повністю не проглядається камерою, і студента видно лише, коли він летів з неї на підлогу.

"Він не стогнав і допомоги не просив", - розповів на суді Римар. Трохи пізніше до камери зайшов співробітник РУВС Руслан Лагута, пройшов повз Індила, але не підняв його з підлоги. "Він лежав нормально, потім сам встав", - пояснив суду Лагута, відповідаючи на запитання про те, чому не допоміг хлопцю піднятися з підлоги.

Рівно о першій годині ночі, вже 18 травня, Індило різко впав боком на лавку, а через 23 хвилини звалився з неї на підлогу. "Я підійшов до камери і запитав у нього: "Що трапилося?" Він мені відповів: "Мені добре, зашибісь", - розповів суду Коваленко.

"Я не сказав би, що він був п'яним в той день", - розповів свідок Анатолій Римар (щоправда, на записі видно, що в камері Римар майже весь час лежав і з Індило не спілкувався - лише раз підійшов до нього, щось запитавши).

"Не виключаю, що студент помер через те, що його хтось побив. Що стосується відео, яке є у суду, то там не вистачає епізоду, де Ігор лається з міліціонером. Напевно, вирізали або стерли. До того ж я пам'ятаю, що Ігор одразу встав, коли його затягли в камеру, а на відео він довго лежить", - розповів Римар.

Втім, навіть адвокат сім'ї Індила Олександр Заруцький каже, що, як засвідчила експертиза запису, відео не піддавалося монтажу.

Мама загиблого студента, Людмила, обурена тим, що і підсудні, і багато свідків на питання суду відповідають "не пам'ятаю". "У міліції в той день щонайменше нічого не зробили для того, щоб врятувати Ігоря", - впевнена вона.

Захист підсудних на це відповідає, що провину їхніх клієнтів доведе або спростує тільки суд.

Нагадаємо, у травні 2010 року в Шевченківському райвідділку міліції загинув 20-річний студент Ігор Індило, якого забрав із гуртожитку дільничний інспектор на власному авто.

Правоохоронці заявили, що хлопець убився сам - бо кілька разів упав із "висоти власного зросту" на підлогу і вдарився головою, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння.

Зараз ви читаєте новину « На суді показали відеозапис смерті студента в міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути