середа, 06 квітня 2011 09:56

Дружина військового злочинця генерала Младіча вважає, що її чоловіка вбили

Дружина військового злочинця генерала Младіча вважає, що її чоловіка вбили

Колишнього військового лідера боснійських сербів генерала Ратко Младіча, напевно, вже немає в живих, вважає його дружина.

"У нас з ним не було контакту вже 10 років, він, вірогідно, мертвий, інакше він знайшов би спосіб зв'язатися з сім'єю", - розповіла Босілька Младіч.

Раніше сім'я Младіча, обвинуваченого в геноциді, зверталася до сербської влади з проханням оголосити його мертвим для того, щоб, нарешті, припинилися нападки на його родичів.

Сама Босілька Младіч 5 квітня з'явилася перед судом у Бєлграді: її звинувачують в незаконному зберіганні зброї. Вона заявила в суді, що автоматична рушниця і декілька пістолетів, знайдені в її будинку у Бєлграді під час поліцейського обшуку в 2008 році, належали її чоловіку.

Нагадаємо, в грудні минулого року скандальний сайт WikiLeaks оприлюднив звіт, в якому йшла мова, що Росія, можливо, приховує інформацію про місцезнаходження Ратко Младіча.

У дипломатичних документах під грифом "таємно" американський дипломат Дженніфер Браш передавала до Вашингтона у вересні 2009 року, що Мікі Ракича, радник президента Сербії Бориса Тадіча, сказав в ході бесіди, що Младіч може ховатися десь у Сербії, висловив припущення, що йому допомагають "іноземні джерела". При цьому він похмуро натякнув, що Москва, можливо, має в своєму розпорядженні кращу інформацію про становище Младіча, ніж сербський уряд

Младіч є найбільш розшукуваним військовим злочинцем колишньої Югославії. У ході громадянської війни в Боснії і Герцеговині в 1992-1995 років він командував армією Республіки Сербської (РС). Міжнародний трибунал для колишньої Югославії (МТКЮ) звинувачує Младіча в геноциді, злочинах проти людяності, порушенні законів і звичаїв ведення війни у зв'язку з етнічними чисток, а також у терорі проти мирного населення під час облоги боснійської столиці Сараєво, захоплення заручників з числа персоналу ООН в травні і червні 1995 року і геноциді мусульманського населення міста Сребреніца в липні 1995 року, коли було вбито вісім тисяч мусульман.

Представники МТКЮ припускають, що Младіч переховується десь у Белграді, у чому йому допомагають колишні соратники по збройній боротьбі. Уряд Сербії зі свого боку неодноразово заявляло, що не має в своєму розпорядженні твердими доказами того, що Младіч перебуває на території країни. Сербські спецслужби неодноразово проводили спецоперації по затриманню Младіча. Проте всі їхні спроби не приносили результатів.

Сім'я Младіча в середині червня подала заяву до суду з проханням оголосити його померлим. Повідомлялося, що родичі Младіча вирішили піти на цей крок через майнових питань, а також з причини переслідувань, з якими вони стикаються.

Сім'я заявляла, що Младіч був дуже хворий і не зміг би вижити без постійної медичної допомоги. За їх словами, Младіч у 2006 році переніс інсульт, а також мав проблеми з серцем і шлунком. Однак Сербська суд відхилив це прохання "з процедурних причин".

За сербськими законами, родичі можуть вимагати в суді у сімейних питань визнання людини загиблим, якщо йому більше 70 років і з моменту його зникнення пройшло більше п'яти років. Младіч народився в 1943 році, і якщо він живий, йому зараз 67 років.

Зараз ви читаєте новину «Дружина військового злочинця генерала Младіча вважає, що її чоловіка вбили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути