четвер, 17 березня 2011 13:27

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Експерти заспокоюють українців - радіація з Японії до нас не дійде

Експерти заспокоюють українців - радіація з Японії до нас не дійде

Радіоактивні матеріали, які утворилися в результаті аварії на атомних електростанціях в Японії, не можуть загрожувати Україні, заявив начальник Українського Гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

"Радіоактивні частинки, які можуть випадати в результаті цієї аварії, не можуть представляти будь-яку загрозу для людей в Україні або взагалі будь-яку загрозу", - заявив Кульбіда на прес-конференції в четвер.

За його словами, згідно з інформацією що надходить із спеціалізованих центрів Всесвітньої метеорологічної організації, продукти радіоактивного розпаду, які утворилися в результаті аварій на атомних електростанціях Японії, потрапляють в приземний шар повітря на висоті не більше 500 м.

За словами Кульбіди, з моменту аварії, і до сьогоднішнього дня, а також згідно з прогнозом на найближчий тиждень, повітряна маса з території Японії рухається у напрямі Тихого океану і американського континенту. Він також підкреслив, що хмара з радіоактивними частками навіть якщо підніметься у верхні шари атмосфери і обійде всю земну кулю, то за цей час вона істотно змінить свої характеристики.

Директор Науково-дослідного гідрометеорологічного центру Володимир Осадчий заявив, що МНС і єврометеорологічний центр здійснюють контроль повітряних мас, які надходять на територію України. Українські спеціалісти мають достатньо сучасне обладнання, щоб зафіксувати навіть незначне перевищення концентрації продуктів радіоактивного розпаду.

Осадчий також наголосив, що вибуху на японських АЕС не вистачило, щоб утворилася хмара радіоактивного розпаду, яка могла б піднятися на висоту 10-15 км, що дозволило б їй пересуватися на великі відстані.

Начальник відділу Інституту проблем математичних машин і систем НАНУ Марк Желєзняк також підкреслив, що навіть у випадку більш потужної аварії, як чорнобильська, серйозні наслідки можуть бути тільки для Далекого Сходу Російської Федерації.

"Для України ніякої загрози немає", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Експерти заспокоюють українців - радіація з Японії до нас не дійде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути