субота, 29 січня 2011 18:58

У Донецьку закривається ще одна українська школа

У Донецьку закривається ще одна українська школа

У Будьонівському районі Донецька закривається школа № 136, що має українську мову навчання.

Про це Gazeta.ua повідомили батьки учнів.

У школі № 136 на сьогодні навчається 671 дитина (заповнена на 95%). Дирекція пропонує переводити дітей в російськомовну школу № 120, яка має найгіршу репутацію в районі та заповнена на 40%.

"Сьогодні, у суботу, у нас повинно було відбутися заняття з майбутніми першокласниками, ми привели дітей в підготовчий клас, а замість цього нас відправили на екскурсію до школи № 120, - говорить Тетяна Чілій. - Пропонують писати заяви про вступ дітей до 1 класу російськомовної 120-ї школи. Обіцяють, що зроблять для нас там український клас. Але ми вже були в цій 120-й і однозначно проти! Нам розповідають, що 120-а дуже хороша, але вона знаходиться за 5 метрів від проїжджої частини, не має огороджень, за 6 метрів від школи ігрові автомати і за 15 метрів міський наркодиспансер. У школі сильно протікає дах, а крім того, ця школа має злачне місце - у неї ночами діє сауна. Загалом, авторитет у 120-ї школи жахливий. Тому всі батьки повстали. Наша школа зовсім інша справа - минулого літа бюджет виділив 400 тисяч і був зроблений капітальний ремонт, укріпили фундамент, зроблено повністю новий дах і опалювальна система. У класах за гроші батьків поставили пластикові вікна".

Батьки 52 дітей написали заяви про прийом в 1 клас. Але 23 січня відбулися збори, на якому вони дізналися від директора 136-ї школи Тетяни Трусової, що перші класи майбутній навчальний рік у цій школі не почнуть. У 10-й клас так само учнів 9-х класів переводити не будуть. Куди йти учням, які хочуть продовжити навчання в 10 класі українською мовою, адміністрація не пояснює. У 120 школі українські класи є тільки до 7 класу.

"Нам сказали, що така вказівка райвно: не брати дітей у 136-у школу, - каже Оксана Нечепуренко. - Ми вважаємо, що позбавляючись від першокласників і десятикласників, в 136 школі роблять штучний недобір. Розвантажують українську школу, аби заповнити російську. У мене 2 дитини. Старший поки ще навчається у 2-му класі 136-ої школи, а молодший - майбутній першокласник. У класі старшої дитини на наші батьківські 15 тисяч (причому, у нас є чеки) був зроблений ремонт. Ми своїми силами шпалери наклеїли, зробили вікна, а тепер цю школу звільнять від дітей і комусь подарують! Директор зізналася, що до 2012 року 136 школа буде закрита повністю. Наших вчителів залякують тим, що в Будьонівському районі вони не знайдуть роботу, якщо будуть піднімати кіпіш. А особисто моя думка - у дітей, які навчаються українською, більше перспектив для продовження освіти. Сама я не знаю українську мову. Але хочу, щоб діти розвивалися, і завдяки дітям сама почала вивчати українську мову".

Як писала Gazeta.ua, в Петровському районі Донецька розпочато процес закриття україномовної школи № 111.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку закривається ще одна українська школа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

411

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути