четвер, 22 грудня 2011 11:39

63 людини загинули в результаті масштабного теракту в Багдаді
10

Фото: Фото: Reuters

Щонайменше 63 людей загинули і більше 180 отримали поранення в четвер, 22 грудня, в результаті серії вибухів в Багдаді, повідомляє представник міністерства охорони здоров'я Іраку.

В цілому, в ранковий час-пік у різних частинах міста сталося, за різними оцінками, від 10 до 12 вибухів. Теракт вже назвали наймасштабнішим за останні місяці.

Спалах насильства в Іраку багато в чому пов'язують з видачею 19 грудня ордера на арешт віце-президента Іраку Таріка аль-Хашемі, підозрюваного в координації терористичних атак спільно з співробітниками своєї охорони. Аль-Хашемі, який очолює сунітську партію "Іракія", в даний час ховається у іракських курдів і всі звинувачення шиїтської влади на свою адресу заперечує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійня в бельгійському Льєжі: число жертв зросло майже в 2 рази

Крім аль-Хашемі прем'єр-міністр Іраку шиїт Нурі аль-Малікі домагається відставки свого заступника, соратника аль-Хашемі суніта Салеха аль-Мутлака, який назвав владу Іраку "диктатурою шиїтів". У відповідь на тиск з боку влади члени "Іракії" оголосили бойкот парламенту і уряду. Аль-Малікі, у свою чергу, пригрозив змінити страйкуючих міністрів на більш згідливих.

Звинувачення на адресу сунітських лідерів Іраку були висунуті на тлі закінчення виведення американських військ з країни. Ініціативу президента Барака Обами стосовно повного виведення військ з Іраку засудили представники Республіканської партії США. На їхню думку, для підтримки стабільності в регіоні американцям необхідно повернути до Іраку частину контингенту.

Зараз ви читаєте новину «63 людини загинули в результаті масштабного теракту в Багдаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути