четвер, 26 травня 2011 10:32

Грузинська поліція розстрілювала демонстрантів гумовими кулями
22

Фото: Фото: Правда.ру

Грузинська поліція розігнала демонстрантів, що зібралися в Тбілісі на площі перед парламентом, щоб перешкодити проведенню параду на честь Дня незалежності, який має відбутися 26 травня. Поліція застосувала водомети і сльозогінний газ, а також стріляла по демонстрантах гумовими кулями.

Мерія Тбілісі кілька разів попереджала лідерів радикальної опозиції, що дозвіл на проведення мітингу протесту закінчується опівночі з 25 на 26 травня, після чого той буде мати несанкціонований характер.

"О 00.10, незабаром після того, як акція "Народних зборів" набрала несанкціонованого характеру, співробітники поліції звільнили територію перед парламентом від мітингувальників", - йдеться в заяві МВС Грузії, оприлюдненому через годину після початку операції.

Всі прилеглі до проспекту Руставелі вулиці Тбілісі, де в четвер пройде військовий парад, блоковані поліцейськими. Поруч чергують автобуси з військовими та поліцейськими, також перебувають представники інших силових структур.

За повідомленнями грузинських ЗМІ, на місці розгону акції помер 40-річний чоловік, особу якого ще не встановлено. Людину в непритомному стані виявили біля станції метро "Площа Свободи". На місце прибула машина швидкої допомоги, але лікарям не вдалося врятувати чоловіка. Офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає.

Другою жертвою розгону мітингу виявився поліцейський - лейтенант Володимир Масурашвілі. Про це повідомив керівник аналітичної служби МВС Грузії Шота Утіашвілі на надзвичайному брифінгу.

"Організатори мітингу так покидали брифінг, що на великій швидкості проїхали по масі людей. У результаті загинув один поліцейський. 19 осіб отримали поранення, їхній стан неважкий", - сказав Утіашвілі.

За інформацією телеканалу "Руставі 2", поліцейського збила одна з машин, що належать лідерам опозиції, в той момент, коли вони залишали проспект Руставелі під час розгону мітингу. Як припускає телеканал, машина могла належати чоловікові Ніно Бурджанадзе Бадрі Біцадзе. Запис інциденту показали в ефірі грузинських телеканалів.

Пізніше грузинська влада повідомила ще про одного поліцейського, якого збив кортеж лідера опозиції. Загиблим виявився колишній поліцейський, 54-річний Нодар Цхададзе.

"Як показує місце і характер пошкоджень, Цхададзе став жертвою автонаїзду, як і в іншому випадку загибелі поліцейського, лейтенанта Володимира Масурашвілі, на якого наїхав автомобіль", - сказав представник МВС.

Як повідомила один з лідерів опозиційних "Народних зборів" Ніно Бурджанадзе, незабаром після подій біля парламенту затримали її сина Анзора Біцадзе. Судячи з кадрів, продемонстрованих в ефірі грузинського телебачення, його взяли під варту в лікарні, куди він потрапив після розгону демонстрації. Також повідомляється про затримання повного складу персональної охорони Бурджанадзе та про роботу співробітників правоохоронних органів в офісі "Народних зборів".

За останніми даними, поліція звільнила сина лідера опозиції Ніно Бурджанадзе Анзора Біцадзе, якого було затримано напередодні в Республіканській лікарні в Тбілісі. Однак місце перебування чоловіка Бурджанадзе Бадрі Біцадзе, а також ще одного лідера опозиції, колишнього міністра держбезпеки Грузії Іраклія Батіашвілі досі невідоме.

Акції протесту опозиційний рух, до якого входить Бурджанадзе, проводить з 21 травня. Мітингувальники закликають до відставки президента Грузії Михайла Саакашвілі. 25 травня учасники акції захопили трибуну на проспекті Руставелі, з якої президент мав приймати військовий парад з нагоди Дня незалежності Грузії, запланований на 26 травня. Всього в акції протесту в середу, 25 травня, брали участь близько трьох тисяч осіб. Організатори демонстрації закликали президента Михайла Саакашвілі відмовитися від проведення параду 26 травня на честь Дня незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Грузинська поліція розстрілювала демонстрантів гумовими кулями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути